Петък,

Ердоган: Няма да се откажем от Украйна и Русия

От: Агенция Стандарт -
641
Ердоган: Няма да се откажем от Украйна и Русия
A
A
A

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отново заяви днес, че Турция няма намерение да се откаже нито от Украйна, нито от Русия на фона на продължаващата руска инвазия на украинска територия, съобщи турската частна телевизия CNN Turk, предава БТА. 

"Няма да се откажем нито от Украйна, нито от Русия", заяви Ердоган след заседание на турското правителство, на което е била обсъждана и ситуацията в Украйна.

"Страшното се случи, оръжията гръмнаха. Наистина сме тъжни", посочи още турският лидер.

По думите на президента в момента турските власти полагат усилия за евакуацията на своите граждани от Украйна, които ще бъдат откарани с влакове до Румъния, а от там - към Турция.

Досега пет хиляди наши граждани са отпътували от Украйна, посочи той. Според изнесените данни Турция има около 20 хиляди свои граждани в страната.

Президентът засегна и въпроса за Конвенцията от Монтрьо, която регулира режима на преминаване през проливите Босфора и Дарданелите между Средиземно и Черно море.

"Решени сме да използваме правомощията, които Конвенцията от Монтрьо дава на нашата страна", посочи той.

Вчера турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че конфликтът в Украйна е прераснал в състояние на война и че Турция ще прилага съобразно това Конвенцията от Монтрьо, според която членката на НАТО има контрол върху преминаването на плавателни съдове между Средиземно и Черно море.

След като Русия започна военните действия в Украйна, Киев поиска от Турция да затвори проливите си за руски бойни кораби по силата на Конвенцията от Монтрьо. Съгласно този документ във военно време или когато е заплашена от агресия, страната има право да затвори протоците за всички чуждестранни военни кораби. 


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com