Експерт с горещ коментар за войната, какво следва

Вече не е въпросът дали Украйна ще удържи, каза проф. Тодор Тагарев

Експерт с горещ коментар за войната, какво следва | StandartNews.com

"Вече не е въпросът дали Украйна ще удържи. Абсолютно ясно е, че тя ще удържи! Въпросът е кога ще успее да освободи окупираните ѝ територии. ... През шестте месеца на войната основно фокусът беше къде Русия атакува, къде Украйна удържа и как, след като вече не може да удържи дадени позиции, се изтегля и заема нови отбранителни позиции. През последните 10 дин това се смени изцяло, вече говорим за това дали Русия успява да удържи определени позиции и дали се изтегля организирано, или бяга панически от позициите, които е заемала". 

Това каза пред БНР военният експерт проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната.

По думите му Украйна дава допълнителни доводи на всички страни, които я подкрепят, че използва помощта по най-рационалния начин и няма да отстъпи, а ще възстанови своята независимост и териториална цялост:

"Може би сме свидетели на много умела, маскировъчна - по руските термини, кампания. Месеци наред се говореше за подготовката на контранастъпление на юг - към Херсон и Херсонска област. ... Големият удар обаче беше нанесен на изток - Балаклея, Купянск, Изюм. Има вече информация, че украинските сили наближават Лисичанск - там беше единствената голяма руска победа в последните 4-5 месеца".

Проф. Тагарев посочи, че на Запад се разбира много добре, че икономиката на Шрьодер и Путин води до зависимост:

"Американското разузнаване е имало много убедителна информация за руското нападение в Украйна още през октомври 2021 г. Започнали са да споделят тази разузнавателна информация с всички основни съюзници. Може би това забави пускането на "Северен поток - 2". На Путин не му издържаха нервите и тръгна в Украйна, без да е готов. Сега самият той спира газа по "Северен поток - 1".

В контекста на годишнината от терористичните атаки на 11 септември в САЩ, военният експерт коментира, че атаките срещу Пентагона и Световния търговски център са променили възприятието и вниманието на САЩ и на много други е било насочено към терористичната заплаха и "може би това е помогнало на Путин да укрепи своите позиции в Русия и да се опита да възстанови нейното имперско величие".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай