Експерт алармира за проблеми с АЕЦ "Козлодуй" заради войната в Украйна

Проф. Георги Касчиев посочи несвършена навреме работа, заради която зависим от Русия

Експерт алармира за проблеми с АЕЦ "Козлодуй" заради войната в Украйна | StandartNews.com

Недостиг на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" заради войната в Украйна не се очертава, но не е точно така по отношение на отработеното ядрено гориво. Това коментира ядреният експерт проф. Георги Касчиев.

Професорът твърди, че от времето на управлението на Бойко Борисов има натрупване на отработено ядрено гориво, което е трябвало да бъде върнато, но това не е сторено навреме. За тази година е планирано на три пъти да има връщане за Русия, още изглежда възможно, имаме договор с руската страна, каза проф. Касчиев.

Засега санкции на ЕС в тази насока няма, по принцип е възможно Русия да откаже, но не е възможно да се прогнозира.

Какъв е план Б? Има междинно хранилище на територията на АЕЦ "Козлодуй". Предстоят разговори на държавно ниво и след това технически с Франция, да се поема там българско отработено ядрено гориво, по думите на Касчиев.

Сериозен въпрос обаче е как ще бъде закарано това гориво. За единия блок на АЕЦ "Козлодуй" е предвидено да се премине към гориво от друг доставчик - "Уестингхаус", от средата на 2024 година. Това обаче не става изведнъж - обичайната схема за смяна на ядреното гориво е да се сменя една трета от горивните клетки за даден реактор, като може да работят едновременно и руски "пръти", и американски "пръти".

Няма никакъв риск да се спре работата на реакторите поради липса на гориво, каза проф. Георги Касчиев. Досега цялата верига на доставки, резервни части, инженерни услуги исторически е била с Русия. Поне досега "Росатом" се явяват коректни доставчици, уточни Касчиев и добави, че трябва да се предприемат усилия за разнообразяване на доставките на резервните части. Според него трябва да се направят усилия за започване на доставката за резервни части от Чехия, има такива възможности от "Шкода" - уплътнения на всички компоненти от първия контур. За ремонта на V блок на АЕЦ "Козлодуй" всичко е доставено и няма опасност да липсват резервни части, увери проф. Касчиев, пише Actualno.com.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай