Джонсън изтрещя, търси връзката между Брекзит и войната

Изказването му беше определено като неуместно от опозиционни депутати и коментатори

Джонсън изтрещя, търси връзката между Брекзит и войната | StandartNews.com

Брекзит показа, че британците обичат свободата по същия начин, както я обичат украинците, които се бият срещу руската инвазия. Това заяви днес британският министър-председател Борис Джонсън, а изказването му беше определено като неуместно от опозиционни депутати и коментатори, предаде Ройтерс.

Джонсън каза на конференция на своята Консервативна партия, че инстинктът на британците ги води винаги да избират свободата, също както украинците.

"Мога да ви дам някои известни примери от последно време. Когато британците гласуваха за Брекзит . . . не смятам, че това беше, защото бяха смътно враждебни към чужденците. А защото искаха да бъдат свободни да правят нещата различно и тази страна да може да се управлява сама", каза той на конференцията, на която присъстваше и украинският посланик във Великобритания.

Депутатът от опозиционната Лейбъристка партия Крис Брайънт определи изказването на премиера като "напълно извратен аргумент".

"Украйна иска да се присъедини към Европейския съюз. Хората във Франция и Испания също са свободни", каза парламентаристът.

Джонсън заяви, че Великобритания подкрепя Украйна и че руският президент Владимир Путин "се страхува", че една демократична и свободна Украйна би подкопала управлението му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай