Дуел с речи! Какви знаци си дадоха Путин и Байдън?

Джо Байдън обвини Путин, че носи цялата отговорност, руският лидер определи офанзивата си като самоотбрана

Дуел с речи! Какви знаци си дадоха Путин и Байдън? | StandartNews.com
  • Двамата президенти са единодушни - войната няма да свърши скоро
  • Джо Байдън обвини Путин, че носи цялата отговорност, руският лидер определи офанзивата си като самоотбрана 

Руският президент Владимир Путин и американският държавен глава Джо Байдън изложиха радикално различни визии за бъдещето на Украйна, изричайки рязко противоречащи си разкази за това кой е виновен за кървавата, продължила вече една година война. Двамата обаче бяха съгласни по един въпрос - военният конфликт ще продължи.

Един очакван двубой

Ден 363 от войната в Украйна бе белязан от дуел на речите - на Владимир Путин пред двете камари на руския парламент и на Джо Байдън във Варшава.

Речта на Путин беше посветена не само на "специалната военна операция" в Украйна, но и на състоянието на Русия и руската икономика, както и на руските ценности. В нея Путин  акцентира, че целите на Запада са да се стигне до стратегическо поражение на Русия и страната да бъде елиминирана завинаги. Той подчерта, че сега самото съществуване на Русия е заложено на карта и увери, че страната ще постигне своите набелязани цели. "Русия може да бъде приятелски настроена и да държи на дадената дума, както го показа нашата помощ за европейски страни, като Италия, по време на най-трудните моменти от ковид пандемията", акцентира Путин и припомни, че сега Русия помага и на пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия. А после добави, че е невъзможно Русия да бъде победена на бойното поле. Путин обяви суспендирането на договора "Нов Старт" за намаляване на ядрените оръжия и предупреди, че Русия е готова да извърши ядрен тест, ако САЩ го направят първи.

Часове по-късно дойде и речта на Джо Байдън. В нея той увери, че Киев устоява на руската агресия и е силен, че подкрепата за Киев е солидна като скала, че Западът няма да се умори да се съпротивлява на Русия, че Украйна никога няма да бъде победена. Спомена и "свещения" ангажимент по член пети от договора за НАТО, което бе разтълкувано като предупреждение към Путин. Байдън подчерта, че "ние ще защитаваме демокрацията", че автократите ще бъдат победени и че демокрациите по света са се укрепили и са се обединили в подкрепа на Украйна. Обвини Русия в престъпления срещу човечеството и каза, че руснаците са използвали изнасилванията като военно оръжие и са откраднали украински деца, дефинирайки всичко това като отвратително.

Двете речи в един и същи ден навеждат на мисълта, че става дума за надпревара по риторика, отбелязват световни медии. Но Джон Съливан, съветникът по националната сигурност към Белия дом, увери, че целта не е била да има подобна надпревара. 

От речите на двамата лидери може да се направи извода, че различията между Русия и Запада са огромни, а нито един от двамата лидери на спомена думите "диалог" или "преговори" в изказванията си.

Размяна на обвинения и категоричност

Байдън многократно обвини Путин, че дърпа Европа обратно към бруталност в мащаб, невиждан от Втората световна война - със стотици хиляди убити и ранени, разрушени градове и останали без дом милиони хора. "Автократите разбират само една дума: Не, не, не", заяви Байдън, застанал пред ентусиазирана тълпа, развяваща американски и украински знамена в кралския замък във Варшава. "Президентът Путин избра тази война. Всеки ден, в който войната продължава, е негов избор. Той можеше да сложи край на войната с една дума. Г-н Путин очакваше Киев да падне от руската инвазия, но Киев се държи!", подчерта Байдън, който предния ден посети лично столицата на Украйна. 

Путин обвини САЩ и съюзниците за превръщането на конфликта в Украйна в "глобална конфронтация". Той припомни драмата на Студената война, като обяви спиране на участието на Русия в последния останал ядрен договор с Америка, чиито изисквания за проверка страната му вече пренебрегна.

Московският лидер посвети голяма част от речта си на подготовката на Русия за дългосрочна конфронтация. Той призова олигарсите да върнат парите си у дома, защото на западните държави не може да се вярва. Путин обеща промени в руската образователна система, както и в политиката в областта на науката и технологиите, като ги отдалечи от западния стил на работа. Само така страната може да издържи на санкциите, смята руският президент.

И въпреки че не призна тежките загуби, понесени от руските сили, той обеща, че професионалните войници и наборниците, участващи във войната, ще получават две седмици отпуск на всеки шест месеца.

Путин подкрепи всичко това с обичайното за него засягане и на културни въпроси, като дори цитира съображенията на Англиканската църква относно неутралните по отношение на пола термини, отнасящи се до Бог. "Милиони хора на Запад разбират, че са водени към истинска духовна катастрофа", каза той.

Байдън не нарече Путин военнопрестъпник, както го направи от Варшава през март миналата година, но отправи редица обвинения срещу руския лидер, включително и за спрения в продължение на месеци износ на украинско зърно, причинил глобален недостиг на храна. "Путин се опита да умори света от глад", възмути се Байдън.

Изказванията дойдоха в критично важен момент. Докато европейските съюзници се държаха заедно много по-ефективно, отколкото всеки очакваше преди година, на Мюнхенската конференция по сигурността, която приключи в неделя, имаше признаци, че много лидери на страни в Европа се чудят дали ще могат да поддържат сегашното ниво на разходи за въоръжение, държавна подкрепа и хуманитарна помощ за Украйна.

Байдън призна, че когато войната е започнала, е имало тежки въпроси дали демократичните нации в Европа и света ще се справят с предизвикателството. "Да, бихме се застъпили за суверенитет - и го направихме. Да, бихме отстоявали правото на хората да живеят без агресия - и го направихме. Бихме се застъпили за демокрацията - и го направихме", каза Байдън. В най-страстния момент от речта си той се зарече да поддържа пакта за отбрана на НАТО по член пети. "Атаката срещу един е атака срещу всички. Това е свещена клетва за защита на всеки сантиметър от територията на НАТО."

Нямаше разтърсващи новини

В речта на Путин във вторник единствената голяма новина беше, че той няма да позволи американски инспекции за спазването на договора "Нов Старт", който е за контрол на ядрените оръжия, а срокът му изтича след три години. Нямаше официално обявяване на война, нито на нов проект или нова заплаха за използване на ядрени оръжия. Основното послание на Путин беше, че и руснаците, и западната коалиция, която му се противопоставя, трябва да се подготвят, че "специалната военна операция" ще продължи с години. Твърдейки, че Западът се опитва да "превърне локален конфликт в глобална конфронтация", той обеща, че "ние ще отговорим по съответния начин". Колкото повече оръжия с голям обсег Западът достави на Украйна, каза той, "толкова по-далеч ще бъдем принудени да преместим заплахата от нашите граници".

Думите му показаха, че Русия е готова да засили бойните действия, но звучаха по-малко зловещи от едва завоалираните заплахи, които той отправи няколко пъти миналата година за възможно използване на ядрено оръжие. Тонът на Путин бе по-премерен от този в последната му голяма реч пред нацията през септември, когато обяви частична военна мобилизация и каза, че е готов да използва "всички средства, с които разполага, за да защити Русия и народа".

Путин предположи, че времето е на негова страна, защото народът на Украйна все още може да се обърне срещу правителството си и Западът може да се изправи пред собствените си политически катаклизми. След като изброи примери за това, което описа като морална поквара на Запада, Путин каза, че много хора по света са съгласни с него.

Нямаше очевидна нова политика и в речта на Байдън, въпреки че президентът обеща нови санкции за Русия до края на седмицата и каза неясно, че "ще потърсим отговорност от тези, които са виновни" за войната. Той не обърна внимание на ограниченията на санкциите, които Западът откри, тъй като Китай, Индия и Турция, наред с други, продължават да купуват руски петролни продукти. Байдън не спомена изявлението на Путин за Нов Старт. Той не спомена и епизодичните заплахи на Путин за използване на ядрени оръжия. Но докато преди това твърдеше, че войната в Украйна е битка за запазването на някои норми на поведение, като уважението към суверенитета на нациите и правото на населението да избира своите лидери, сега той се обръщаше към самия Путин. Подигра се с едно от основните му твърдения, че Русия е нахлула при самоотбрана. Путин каза, че НАТО е планирал да атакува Русия, вероятно от вътрешността на Украйна. "Западът не е планирал да атакува Русия", декларира Байдън. Войната, твърди той, е била предизвикана единствено от желанията на руския лидер, но "страшната жажда на президента Путин за земя и власт ще се провали".

Това, което светът ще запомни от речта на Путин, е критиката към западните ценности, към хомосексуализма на запад, където, както той приведе като пример, свещеници одобряват хомосексуални бракове. Путин разкритикува Запада и за джендър теориите му, и за педофилията и увери, че Русия ще защитава децата си от подобен упадък и разврат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай