Сряда,

Драма за преговорите: Лавров и Кулеба си разменят обвинения

От: Агенция Стандарт -
759
Драма за преговорите: Лавров и Кулеба си разменят обвинения
A
A
A

Украйна се е отказала от някои от собствените си предложения, направени на мирните преговори в Истанбул на 29 март. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров. Според Лавров Вашингтон подтиква Киев към продължаване на бойните действия.

Сергей Лавров съобщи, че вчера украинската страна е представила в преговорната група нов проект на мирно споразумение. 

„Налице е отстъпление от най-важните положения, фиксирани на срещата в Истанбул на 29 март. При това фиксирани в документ, под които стои подписът на ръководителя на украинската делегация Давид Арахамия.“

Лавров припомни, че в първоначалния проект на споразумение предложените от Киев гаранции за сигурност не обхващат Крим и Донбас.

В новия проект тази конкретна констатация отсъства. Вместо това се предлага проблемът да бъде обсъден на среща между президентите на Русия и Украйна.

„Със сигурност на следващия етап украинската страна ще поиска изтегляне на руските войски и ще постави нови предварителни условия. Тази замисъл е ясен и той е неприемлив.“

Освен това, подчерта Лавров, Украйна се е отказала от предложението си да съгласува всички военните учения с участието на чуждестранни контингенти на своя територия с бъдещи страни-гаранти, сред които и Русия. В новия проект се говори за съгласието на повечето страни-гаранти, като не споменава Русия.

Лавров представи изтеглянето на руските войски от районите на Киев и Чернигов като жест на добра воля, на който Украйна отговорила с провокацията в Буча.

Той заподозря Киев в опит за протакане на преговорите, предаде БНР.

„Киевският режим се контролира от Вашингтон и неговите съюзници, които подтикват президента Зеленски към продължаване на бойните действия.“

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба обвини Сергей Лавров, че е "съучастник в престъпления", извършени от руската армия от началото на войната в Украйна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Фактът, че (Лавров) оправдава бомбардировките на болница в Мариупол и военните престъпления, извършени в Буча и други градове и села в Украйна го прави съучастник в тези престъпления", заяви Кулеба на пресконференция след среща с външните министри на държавите от НАТО в Брюксел.

"Всеки коментар, който (Лавров) прави, има за цел да разстрои преговорите, да ги блокира и те да не продължат", допълни Кулеба, визирайки преговорите между Русия и Украйна под егидата на Турция, като същевременно гарантира, че е "готов да се срещне с него" отново.

"Ако става въпрос за мир в Украйна и спиране на убийствата, тогава съм готов да се срещна с всеки", каза украинският външен министър и добави: "За да избегнем още една Буча, трябва да поговорим и да видим как можем да сложим край на тази война."

Украйна трябва да получи оръжие „сега“ или „ще бъде твърде късно“, заяви Кулеба пред външните министри от НАТО.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията