Бунт сред руски офицери? Кого обвиниха за неуспехите във войната

В съвременна Русия директната публична критика на Путин е рядкост

Бунт сред руски офицери? Кого обвиниха за неуспехите във войната | StandartNews.com

Сражаващи се в Украйна руски офицери са недоволни от висшите военни лидери и от президента Владимир Путин заради лошото водене на войната, каза влиятелен руски блогър националист, след като посети района на конфликта, предаде Ройтерс.

Според Игор Гиркин, националист и бивш офицер от ФСБ, който помогна на Русия да анексира Крим през 2014 г. и след това организира проруски милиции в Източна Украйна, има известно недоволство от висшето руско ръководство.

В остро 90-минутно видео, където анализира как Русия ръководи войната, Гиркин каза, че "главата на рибата напълно се е вмирисала", и руската армия се нуждае от реформа и прием на компетентни хора, които биха могли да водят успешна военна кампания.

Някои от средните чинове в армията, каза Гиркин, са изразили открито недоволството си от министъра на отбраната Сергей Шойгу и дори от Путин.

„Не съм само аз, хората въобще не са слепи и глухи: хората от средно ниво там дори не крият възгледите си, които, как да го кажа, не са напълно ласкателни за президента или министъра на отбраната“, каза Гиркин.

Министерството на отбраната на Русия не коментира коментарите на Гиркин, критикувал многократно Шойгу, близък съюзник на Путин, заради пораженията на бойното поле, които Русия претърпя във войната.

В съвременна Русия директната публична критика на Путин е рядкост, въпреки че блогърите националисти са откровени за начина на воденето на войната, особено за тежките руски поражения в Харковска област в Украйна през септември.

Гиркин беше осъден задочно от холандски съдии за убийство за ролята му в свалянето на полет MH17 над Украйна през 2014 г., когато загинаха 298 пътници и екипаж. Русия, която многократно отрече да е свалила самолета, отхвърли присъдата, припомня Ройтерс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай