Британци отиват да се бият за Украйна. Как реагират властите?

Президентът на Украйна Володимир Зеленски създаде международен легион

Британци отиват да се бият за Украйна. Как реагират властите? | StandartNews.com

Външната министърка на Великобритания Лиз Тръс заяви, че подкрепя британските граждани, които се отправят към Украйна, за да се включат в битката срещу Русия, съобщи Би Би Си.

Описвайки войната като борба за свобода и демокрация в Европа, Тръс заяви, че подкрепя хората, които решават да заминат за зоната на конфликта, за да се противопоставят на руските войски.

"Народът на Украйна се бори за свобода и демокрация, не само в Украйна, но и в цяла Европа, защото това е предизвикателството, което отправя президентът Путин. И абсолютно, ако хората искат да подкрепят тази борба, аз бих ги подкрепила в това", заяви Тръс пред Би Би Си. Помолена да уточни дали това означава пристигащите в Украйна британски граждани да използват оръжие,  тя отговори: "Абсолютно, ако искат да направят това."

Президентът на Украйна Володимир Зеленски създаде международен легион, който да приема чуждестранни бойци. Неговият посланик в Лондон заяви, че посолството му е "бомбардирано" от хора, които искат да се присъединят към борбата. "Няма да повярвате. Това не са само украинци. Всички, от всички нации, просто питат  как могат да се включат", каза Вадим Пристайко пред Би Би Си.

В интервю за в. „Сънди Таймс“ Тръс заяви, че британското правителство ще затегне санкциите срещу руските олигарси с активи в Лондон. "Трябва да направим така, че да е дълбоко болезнено за олигарсите, които подкрепят режима на Путин. Има над сто руски милиардери", казва министърката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай