Неделя,

Британци отиват да се бият за Украйна. Как реагират властите?

От: Рачо Рачев, сн. Ройтерс -
928
Британци отиват да се бият за Украйна. Как реагират властите?
A
A
A

Външната министърка на Великобритания Лиз Тръс заяви, че подкрепя британските граждани, които се отправят към Украйна, за да се включат в битката срещу Русия, съобщи Би Би Си.

Описвайки войната като борба за свобода и демокрация в Европа, Тръс заяви, че подкрепя хората, които решават да заминат за зоната на конфликта, за да се противопоставят на руските войски.

"Народът на Украйна се бори за свобода и демокрация, не само в Украйна, но и в цяла Европа, защото това е предизвикателството, което отправя президентът Путин. И абсолютно, ако хората искат да подкрепят тази борба, аз бих ги подкрепила в това", заяви Тръс пред Би Би Си. Помолена да уточни дали това означава пристигащите в Украйна британски граждани да използват оръжие,  тя отговори: "Абсолютно, ако искат да направят това."

Президентът на Украйна Володимир Зеленски създаде международен легион, който да приема чуждестранни бойци. Неговият посланик в Лондон заяви, че посолството му е "бомбардирано" от хора, които искат да се присъединят към борбата. "Няма да повярвате. Това не са само украинци. Всички, от всички нации, просто питат  как могат да се включат", каза Вадим Пристайко пред Би Би Си.

В интервю за в. „Сънди Таймс“ Тръс заяви, че британското правителство ще затегне санкциите срещу руските олигарси с активи в Лондон. "Трябва да направим така, че да е дълбоко болезнено за олигарсите, които подкрепят режима на Путин. Има над сто руски милиардери", казва министърката.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com