Близък до Кремъл сензационно, разкри целта на Путин

Според Пьотр Акопов военната операция ще продължи още дълго

Близък до Кремъл сензационно, разкри целта на Путин | StandartNews.com

"Целта на Русия в Украйна е постепенното разграждане и поетапно преформатиране на тази територия. Сега всички разбират, че военната операция ще продължи дълго време“. Това се казва в коментар на близкия до Кремъл руски анализатор Пьотр Акопов, предава БГНЕС. Той е публикуван в държавната информационна агенция РИА Новости, озаглавен "Русия променя тактиката, но не и стратегията си в Украйна".

Акопов на практика повтаря изказването от вчера на висшия руски генерал Рустам Минекаев, в което той съобщи, че се предвижда руските сили да поемат контрола над цялото украинско крайбрежие - от Донбас на изток до Молдова на запад. Русия разполага с войски в Приднестровието, отцепила се промосковска територия в Молдова.

"За изтегляне на нашите войски, от която и да е от окупираните територии, не може да става и дума. Ако приемем, че целта на втората фаза е установяването на контрол над южната част на Украйна, то трябва да осъзнаем, че и третата фаза е неизбежна - контрол над цяла Новорусия", казва Акопов.

Руските националисти разглеждат "Новорусия" като огромна част от Южна Украйна, която някога е принадлежала на имперска Русия. Владимир Путин заяви, че "Новорусия" трябва да включва и Харковската област в северната част на страната.

Акопов смята, че може да не се наложи Русия да превзема Киев и Лвов, защото "след като югът падне, Украйна като цяло ще започне да се разпада".

Според него това ще се случи, дори без да се чака предаването на Харков и контрола над цяла Новорусия, защото загубата на юга ще лиши Украйна от възможност да съществува като самостоятелна държава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай