Петък,

Блинкен каза кога ще свърши войната

От: СТАНДАРТ -
2295
Блинкен каза кога ще свърши войната
A
A
A

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза кога ще свърши войната в Украйна. Уви, прогнозата не е добра.

За огромно съжаление войната скоро няма да свърши, заяви днес Блинкен след среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Трябва да устоим до края на войната, докато руските войски се изтеглят от Украйна и украинците си върнат независимостта, суверенитета, териториалната цялост. Стремим се да го постигнем, добави той, цитиран от БТА.

Става дума за живота на стотици и хиляди хора, за човешки трагедии, предизвикани от решението на (руския президент Владимир) Путин да води война в Украйна. Това е в разрез с правилата, установени след две световни войни. Ако позволим това да остане ненаказано, отваряме "Кутията на Пандора" и може да се повтори навсякъде по света, посочи държавният секретар.

Той поздрави ЕС за бързите и единни решения срещу руската агресия. ЕС е силен, обединен и действа. Благодарни сме за това сътрудничество, каза Блинкен.

Фон дер Лайен съобщи, че ЕС е готов с още санкции, ако Путин продължава войната. Знаем, че краят на конфликта е далеч. Хуманитарната катастрофа се задълбочава и това много ни тревожи. Обстрелите се ожесточават, добави тя.

Председателят на ЕК определи събитията като сходни с най-мрачните дни от миналия век. Тя призова за достъп до хуманитарна помощ и за пътища за изход от бойното поле на цивилните.

ЕС остава с Украйна, заяви Фон дер Лайен. Тя отбеляза, че над 40 страни по света прилагат изцяло или частично европейските санкции срещу Русия.

Путин е все по-изолиран от международната общност. Той трябва да плати за своята война. Рублата е в свободно падане, Московската стокова борса остава затворена от началото на седмицата, отбеляза Фон дер Лайен.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com