Петък,

Бивш съветник на Путин каза какво може да спре войната

От: Агенция Стандарт -
15593
Бивш съветник на Путин каза какво може да спре войната
A
A
A

Доктор Андрей Иларионов, който е бивш главен икономически съветник на Владимир Путин, е цитиран от Би Би Си да казва, че едно „истинско ембарго“ върху руската енергия от Запада може да спре войната в Украйна.

Андрей Иларионов казва, че „Русия не взема на сериозно заплахите на другите държави да намалят потреблението на руска енергия“. Въпреки опитите да намали зависимостта си от руските енергийни източници, Европа продължава да купува руски нефт и газ. 36% от разходите на руското правителство миналата година са били осигурени в резултат на увеличените цени на енергийните източници, коментира Би Би Си, предава БНР. 

Голяма част от постъпилите пари в Русия са от ЕС, който внася около 40% от природния газ и 27% от нефта от Русия. Иларионов заявява, че ако западните страни се опитат да въведат „истинско ембарго“ върху вноса на нефт и газ от Русия, той е готов да се обзаложи, че до месец-два руските военни операции в Украйна  ще бъдат преустановени.

Според Иларионов това си остава един от най-ефективните инструменти, с които разполага Западът. Той допълва, че президентът Владимир Путин е бил готов руската икономика да понесе удар, което показва какви са неговите приоритети. „Неговите териториални амбиции, неговите имперски амбиции са много по-важни от всичко останало, включително благосъстоянието на руското население и финансовата ситуация в страната, дори финансовото състояние на неговото правителство“, изтъква доктор Андрей Иларионов.

Самата руска централна банка прогнозира, че икономиката ще се свие с 8% тази година, докато прогнозата на Международния финансов институт е дори за 15-процентно свиване.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com