Бесни хакери тормозят Кремъл, удрят газови централи

След началото на войната в Украйна Русия се превръща в жертва на непрекъснати атаки

Бесни хакери тормозят Кремъл, удрят газови централи | StandartNews.com

Руски хакерски групи, за които се твърди, че са финансирани от правителството на страната, редовно тормозят западния сват, като атакуват финансовата система на САЩ и Европа. Резултатът е, че парични средства се вливат по криминален начин в икономиката на Русия. След началото на войната в Украйна обаче ситуацията се промени и сега руската страна се превръща в жертва, става ясно от думите на експерта по информационна сигурност Любомир Тулев.

Пред БНТ той разказа за "банда", нарекла себе си "Анонимас". "Анонимас" не е група, която е ясно структурирана йерархично - да се знае кой е ръководителят. Това е движение, което в хакерския свят много остро реагира на своеволията на правителствата", изясни Любомир Тулев.

По думите му със започването на войната "Анонимас" са реагирали мигновено. "Казаха, че ще се борят срещу руската пропаганда и руските военни набези. Всеки един хакер по света, който изповядва това, започва да хаква и компрометира различни руски платформи", допълни Тулев.

Той допълни, че всеки ден "Анонимас" публикуват публична информация какви правителствени компоненти и сайтове са компрометирани.

Любомир Тулев даде и примери за действията на "Анонимас". "Един от сериозните им пробиви, след започването на войната, е в една централа за добив на газ в Северна Осетия. "Анонимас" направиха така, че централата да добива повече газ, отколкото тя самата може да поеме. Също така видяхме компрометирани стрийминг сигнали на водещи телевизии и още много атаки", каза Тулев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай