Петък,

Байдън със силни думи към Украйна, изобличи Путин в лъжа

От: Агенция Стандарт -
2224
Байдън със силни думи към Украйна, изобличи Путин в лъжа
A
A
A

"Моето послание към народа на Украйна е, че ние сме с вас", заяви президентът Байдън по време на речта си във Варшава, което предизвика бурни аплодисменти сред събралото се множество.

"Днешните битки в Киев, Мариупол и Харков са последните битки в една дълга борба“, казва още той.

"Унгария през 1956 г., Полша през 1956 г. и след това отново през 1981 г., Чехословакия през 1968 г. – съветските танкове смазаха демократичните въстания, но съпротивата продължи, докато накрая през 1989 г., Берлинската стена и всички стени на съветското господство - те паднаха и хората надделяха".

"Битката за демокрация не можа да приключи и не приключи с края на Студената война", отбеляза още американският президент в заключителната си реч след тазседмичната европейска визита.

"През последните 30 години силите на автокрацията се възродиха по целия свят. Отличителните й белези са познати. Презрение към върховенството на закона, презрение към демократичната свобода, презрение към самата истина. Днес Русия удуши демокрацията и се опита да направи и другаде".

Байдън също така посочи, че е скверно, че Владимир Путин е излъгал, казвайки, че опитва да денацифицира Украйна.

Президентът на Съединените щати подчерта, че Русия не трябва "дори да си помисли да се придвижи на един инч в територия на НАТО".

"Имаме свещено задължение по член 5 да защитаваме всеки един сантиметър от територия на НАТО“, заяви Байдън и добави, че "престъпникът Путин иска да представи разширяването на НАТО като имперски проект, насочен към дестабилизиране на Русия. Нищо не е вярно. НАТО е отбранителен съюз".

"Вместо да се раздели НАТО, сега Западът е по-силен и по-обединен, отколкото някога е бил. Русия искаше по-малко присъствие на НАТО по границите си, но сега има по-силно, по-голямо присъствие", подчерта Байдън.

Байдън също така посочи: "Руските граждани не са наш враг".

"Двеста хиляди руснаци напуснаха страната си за един месец. Работих с руските лидери в продължение на десетилетия, позволете ми да кажа това, вие, руският народ, не сте наш враг“, каза Байдън и добави, че "отказва да повярва, че вие, руските граждани, приветствате убийствата на невинни".

Президентът на САЩ подчерта, че "агресията на руския президент Владимир Путин е отрязала руския народ от света".

"Владимир Путин не може да остане на власт", заяви още американският президент Джо Байдън в своята реч във Варшава.

Той повтори, че Съединените щати стоят твърдо до Украйна, както и че вече наложените санкции над Русия са превърнали рублата в развалина.

"Тази война вече е стратегически провал за Русия. Мислеше си, че украинците ще се дадат без бой и явно не е внимавал в часовете по история. Вместо да разруши украинската решителност, бруталните руски методи я усилиха. Вместо да разруши НАТО, Западът е по-силен и обединен от всякога", заяви Джо Байдън, според когото предстоящата дългогодишна битка срещу автокрацията е определяща за сегашното поколение.

"Не се страхувайте. Диктатор, който е решен да възстанови една империя никога няма да изтрие човешката любов към свободата. Украйна никога няма да бъде победена от Русия, защото свободните хора отказват да живеят в свят на безнадеждност и мрак. За бога, този човек не може да остане на власт!", посочи още президентът на САЩ, предава БНР.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com