Азовстал - война с Русия, престрелка с Киев

Съпругите им с апел до ООН, папа Франциск и милиардера Мъск

Азовстал - война с Русия, престрелка с Киев | StandartNews.com
  • Съпругите им с апел до ООН, папа Франциск и милиардера Мъск
  • Бойците от завода: Направете нещо, за да свърши този ад

 

Докато бойците от батальона "Азов" и части от украйнската морска пехота са подложени на жесток руски удари и се опитват да задържат позициите си в металургичния комбинат "Азовстал" в Мариупол, словесна престрелка избухна между тях и власите в Киев.

Генщабът се отказа от спасителна операция и предлага обкръжените войници да бъдат разменени за руски пленници.Това още повече разгневи военните командири в "Азовстал" - станал

символ на украинската съпротива

срещу Русия.

"Постоянно ни се казва: утре ще дойде помощ. Но това го слушахме през март, през април, а сега и през май", възмущава се заместник-командирът на батальона "Азов" Святослав Паламар. Президентът Володимир Зеленски не крие, че на обсадените войници не може да им се помогне с военни средства. Но казва, че полага всички възможни усилия на дипломатическия фронт.

Преди три седмици командирът на 36-та морска пехотна бригада Серхий Волина поиска в драматичен призив бойците да бъдат евакуирани в трета държава. Но реалистично ли е това? "Русия просто няма да наблюдава безучастно как пред очите є украинските войници биват евакуирани и извеждани в чужбина", каза пред списание "Шпигел" военният историк Зьонке Найцел. Той не вярва Москва да прояви някакъв хуманизъм.

Съобщенията на 30-годишния Волина, семеен с малко дете, звучат все по-безнадеждно: "Как се чувствам ли? Сякаш участвам в

някакво риалити шоу в ада

в което ние се борим за живота си, а светът получава една интересна история. Но това тук не е някакъв филм, а ние не сме фиктивни герои. Това тук е нашата реалност: болка, страдание, глад, мъка, сълзи, страх, смърт. Всичко това за нас е истинско", написа той преди няколко дни в Инстаграм. Волина дори се обърна с апел за помощ и към милиардера и богаташ №1 Илон Мъск за спасяване на войниците.

Много цивилни граждани бяха евакуирани, но за украинските войници няма почти никаква надежда. Техните близки са напълно отчаяни. По едно кратко съобщение на ден - това е всичко, което Катерина Прокопенко от седмици получава от своя съпруг. Обикновено със следното съдържание: "Ще издържим." Съпругът на Катерина, Денис Прокопенко, е командир на батальона "Азов". От седмици бойците му, заедно с войници от Националната гвардия, от военноморските сили и от полицията, са обкръжени от руските части и напълно блокирани в металургичния завод в Мариупол. Сега Катерина Прокопенко и други съпруги на войници предприемат

отчаян ход за спасяването на своите мъже

в петиция, подписана за броени дни от 900 000 души, те настояват ООН да приеме резолюция за евакуирането на украинските бойци от "Азовстал". Тази петиция е последната им надежда. Смята се, че в подземията на завода се намират около 2500 украински войници, които са изложени на бавна и мъчителна смърт. Защото са останали без вода, без храна и лекарства. "Борят се с различни инфекции, от два месеца не са се къпали", казва Прокопенко. Междувременно тя и съпруги на военни се срещнаха във Ватикана с папа Франциск. Те го призоваха да спаси живота на мъжете им. "Призовахме папата да дойде в Украйна, а също да говори с президента на Русия Владимир Путин, да му каже: "Оставете ги да си тръгнат", заяви след срещата Катерина Прокопенко.

Картината в завода е ужасяваща.Ранените умират от гангрени, а труповете им също остават да лежат в подземията - някои вече от два месеца. Колко от бойците са мъртви или ранени - не става ясно. Близките им могат само да гадаят, споделя Олга, чийто съпруг също е сред блокираните бойци в "Азовстал". Докато Волина пише своя апел

мъжът й загива в боя

Дотук от завода са евакуирани само цивилни. Според източници от кметството в града все още в подземията се крият 100 граждани. Междувременно силите на сепаратистката Донецка народна република започнаха да се готвят за решителен щурм. "Всички цивилни бяха евакуирани от територията на завода, така че силите на Народното опълчение са с развързани ръце", заяви в сряда вечер шефът на ДНР Денис Пушилин в ефира на телевизия "Россия 1".

Първи искри между Киев и защитниците на "Азовстал" припламнаха в средата на април. Тогава стана ясно, че двама висши военни - командир от морската пехота на Въоръжените сили на Украйна и началник щаб - полковниците Владимир Баранюк и Дмитрий Кормянков са заловени след опит да напуснат завода "Азовмаш", който се намира северозападно от "Азовстал". Оказа се, че

двамата просто са се опитали да духнат

Иля Самойленко, офицер от разузнаването на "Азов", заяви , че командир Баранюк е решил да избяга от обкръжения Мариупол, вземайки със себе си хора, танкове и боеприпаси. "Човек може да избяга като страхливец, да мисли само за собствения си живот, но не и да мисли за своя дълг, за клетвата, която е дал. Точно това се случи с командира на морските пехотинци. Той просто отказа да изпълни заповедта, която му беше дадена", заяви разузнавачът.

"Азовстал" е със стогодишна история, построен е по съветско време. Общата му площ е от 11 квадратни километра, или 25 пъти повече от площта на Ватикана. Разположен е край Азовско море и има сложна система от бомбоубежища, която включва цял подземен град, което силно пречи на щурма. Площта му дори  била съпоставима с Мариупол. Заводът разполага със свои комуникации и пътища.

Бункерът има седем подземни етажа

Първият етаж е фалшив - там няма нищо освен маскиран люк. Той е необходим само за заблуда. На втория етаж се намира зала, от която може да се наблюдава ситуацията на повърхността, както и лазарет. На третия етаж има контейнери, където могат да се отглеждат зеленчуци. На четвъртия - ремонтно отделение, а също бар и кафене. Петият и шестият етаж са отредени за жилищни помещения. А на седмия е системата за поддържане. Съдейки по всичко, там има генератори, които осигуряват електричество на бункера, система за подаване на въздух и водоснабдителна система.

Междувременно от хоризонта изчезна могъщият шеф на руския Генерален щаб.

Ген. Валерий Герасимов не се появи  на парада

в  Москва по случай Деня на победата - 9 май. Източници в Киев твърдят, че е ранен, когато  украински сили ударили командния пунк на руснаците, докато Герасимов се опитвал да ръководи военни операции в Харковска област. Според западни анализатори генералът не е ранен, а отстранен от Владимир Путин заради неуспеха на инвазията в Украйна и най-вече заради факта, че "Азовстал"  удържа на яростния руски щурм.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай