Абсурд! Бежанци остават без подслон заради липса на държавна помощ

Хотелиери във Варна, които посрещаха украинци, казват, че вече са принудени да ги молят да напуснат хотелите

Абсурд! Бежанци остават без подслон заради липса на държавна помощ | StandartNews.com

Хотелиери във Варна, които посрещаха бежанци, казват, че вече са принудени да ги молят да напуснат хотелите. Причината - нямат средства за организиране на настаняването им, а държавата още не е поела дори част от издръжката, съобщи Нова тв. 

По думите на собственика на хотел Атанас Георгиев, държавата не е покрила никакви разходи. "На границата на фалита съм, вероятно съм и фалирал, сметките ми ще са около 30-40 000 лева", разкрива той.

Мария Смирнова пристига от Одеса още при първите взривове. Тя няма къде да отиде. От фондация "Благотворителен фонд Европа" приканват държавата да поеме разходите предвид високите цени на тока и газа. В Двореца на културата и спорта е сформиран кризисен център, към който бежанците могат да се обръщат. Очаква се в него да бъдат настанени още около 500 човека.

Зам.-председателят  на Българската хотелиерски и ресторантьорска асоциация (БХРА) Бранимир Миланов посочва, че в района на Бургас бежанците са около 200 души, а край Варна са 300 души. "Те са предимно майки с малки деца и възрастни хора, хора без средства и дрехи. След 2 години пандемия хотелите няма откъде да акумулират лични средства. Можем да предоставим над 10 000 легла и транспорт, но трябва да има финансова помощ от държавата", уточни той.

По думите му необходимо е да се покрият само разходите на бежанците заради високите цени на тока и хранителните продукти. От държавата е обещан Координационен център, но той все още не е заработил. Според него държавната помощ освен да позволи на бежанците да останат в хотелите, ще помогнат на самите хотели да запазят персонала си. А по заявената от правителството програма за подпомагане на туризма в размер на 2 млрд. лева, по която се кандидатства до март, не са получени средства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай