Абрамович ударен от новите санкции. Кой още?

В 4-тия санкционен пакет на ЕС срещу Русия са общо 15 нови лица и 9 компании

Абрамович ударен от новите санкции. Кой още? | StandartNews.com

Роман Абрамович и Герман Хан са сред олигарсите, включени в 4-тия санкционен пакет на ЕС срещу Русия. В него са общо 15 нови лица и 9 компании. Новите ограничителни мерки вече са публикувани в официалния вестник на Общността и съответно са в сила. 

Герман Хан, приближен до президента Владимир Путин, е основен акционер на конгломерата Alfa Group, който включва Alfa Bank — един от най-големите данъкоплатци в Русия.

В списъка е още един от основните акционери в същия конгломерат - Алексей Кузмичов. Там фигурират и други бизнесмени от ключови икономически сектори като черната металургия, енергетиката, банковото дело, медиите, стоките и услугите за военна и двойна употреба. В списъка са включени лобисти и пропагандатори, като например генералният директор на Канал 1 Константин Ернст, както и дружества от авиационния и военния сектор, изделията с двойна употреба, корабостроенето и машиностроенето. Сред тях са "Рособоронекспорт" и "Роснефт Аеро".

До този момент ограничителните мерки на ЕС се прилагат за общо 877 лица и 62 образувания и са валидни до 15-ти септември. 

Активите на лицата в санкционния списък се замразяват, а на гражданите и фирмите от ЕС е забранено да им предоставят средства. Освен това, физическите лица не могат да влизат или да преминават транзитно през територията на Общността. 

Европейският съюз забрани придобиването на нови акции или разширяването на дяловото участие  в компании, работещи в руския енергиен сектор, гласи документ, публикуван в Официален вестник на ЕС. Забранява са и вносът на редица руски продукти от желязо и стомана, предава БНР.

По отношение на енергийния сектор се налага всеобхватна забрана за износ на оборудване, технология и услуги. Също така са предвидени търговски ограничения за желязо и стомана, както и за луксозни стоки. С новите санкции се забраняват всякакви трансакции с определени държавни предприятия и осигуряване на услуги за кредитния рейтинг. В контекста на Световната търговска организация Съветът подкрепи замразяването на статута на най-облагодетелствана нация на Русия по отношение на третирането на продукти и услуги. Съветът смята, че трябва да се замрази и процесът за приемането на Беларус в организацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай