Вторник,

20-годишен българин загина на фронта в Украйна

От: Стандарт -
1646
20-годишен българин загина на фронта в Украйна
A
A
A

Бесарабски българин е загинал на фронта в Украйна. 20-годишният Иван Минков от село Криничное е убит още в началото на войната, предава Нова тв.

"Той е загинал при защитата на Чернигов. Геройската му смърт е дала възможност на голяма част от цивилното население да се изтегли от града", разказа Виктор Стоянов, председател на фондация "Македония", която поддържа връзка и с бесарабските българи.

Иван Минков е загинал на 26 февруари, но поради окупацията не е имало възможност тялото да бъде върнато по-рано в родното му село, което българите там наричат Чушмелия.

"Стотици бесарабски българи се бият като герои", каза Виктор Стоянов.

По думите му в Украйна има над 200 000 българи. В Одеса има около 50 000 българи. Има и компактни български общности около град Николаев, в Херсонска област, в град Херсон.

"Не знаем съдбата на тези хора, не знаем дали са се изтеглили, дали са загинали", коментира Стоянов. Според него страната ни трябва да има план за евакуация на цивилното население.

"Цялото население на Украйна е мобилизирано. Никой не знае точния брой. Има момчета, които воюват от 2014 година. Много резервисти получават повиквателни. Има много доброволно желаещи", коментира Анатолий Волчо, председател на българския просветен център в Търновка.

 


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com