Сватбата на годината. Защо шефът на БТА се ожени на Антарктида

Проф. Христо Пимпирев стана кум на Кирил и Силвия

Сватбата на годината. Защо шефът на БТА се ожени на Антарктида | StandartNews.com

* 50-годишният Кирил Вълчев е роден на 24 май

* Генералният директор на БТА сключи граждански брак с любимата си Силвия на 4 февруари
 

Пътешественик - посетил 192 от 193 държави, които са членове на Организацията на обединените нации (ООН), както и всички континенти. Това е записал Генералният директор на БТА Кирил Вълчев в личната си Фейсбук страница. 

Освен пътешественик,той е страстен почитател на театъра и музиката, живопистта, историята, на родовата българска памет. Неуморен в работата си, любознателен в разговорите си с представителите на различните научни и културни общности, милеещ за съхранинието на паметта на героите на България. Това са само малка част от темите, които вълнуват журналиста, който по образование е юрист, вярващ в доброто начало на човечеството.

Завършилият с отличие Националната гимназия за древни езици и култури "Константин -  Кирил Философ" си взе отпуск от БТА за кратко, скри се от погледите на приятелите си и..."Те ти булка, Спасовден". Широко разпространеният в българския фолклор израз  се използва, когато се случи нещо неочаквано. Внезапно!

Щастливата развръзка в нашия случай е сватбата на Кирил с любимата му. На 4 февруари той пусна снимка от Южния океан и на път за Ливингстън написа във ФБ следното:

"Със Силвия подписахме тази неделя граждански брак в Южния океан до остров Ливингстън в Антарктида в близост до българската база "Св. Климент Охридски" на борда на българския научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий" пред капитан Николай Данаилов, комуто законът дава това право в открито море.

Свидетели станаха професор Христо Пимпирев - ръководител на 32-та българска антарктическа експедиция (третата, в която участвам в отпуската си сега от БТА и редактор на подготвяната тук моя книга за експедициите) и флотилен адмирал професор Боян Медникаров - ректор на Висшето военноморско училище във Варна (чиято информационната дейност подпомага Силвия). Присъства и българският посланик в Аржентина Стоян Михайлов, който също е част от експедицията, както и български и испански антарктици.

След импровизираната кратка церемония си пуснахме песента на Теодосий Спасов, която написа на Антарктида, когато участвахме той и аз заедно в българска антарктическа експедиция, и бях изпращал на Силвия:

Да те чакам вечно мога аз

Да те чакам вечно мога аз

Да те чакам вечно мога

Да се върнеш пак при мене ти

Да сме пак отново двама

Слънце да блести във очите ни примамливо

И да чувам твоя глас

С пръсти да докосвам косите ти

И да бъдем ти и аз

Да те чакам вечно мога аз

Да те чакам вечно мога

Да се върнеш пак при мене ти

Да сме пак отново двама.

В началото на 2020 година

Двамата музиканти Теодосий Спасов и Християн Цвятков, вдъхновени от уникалната красота и природа на Ледения континент, създадоха 10 нови композиции, сред които "Танц с пингвини", "Куцото куче", "Вълчият залив", "Да те чакам вечно мога аз", "Тигрите на Дрейк", "Жажда за свобода" и "Живеещият в камъните" - Living in Stones (Livingston е името на острова, където се намира българската база "Свети Климент Охридски").

Тогава Теодосий и Кирил готвиха за испанските антарктици, а световноизвестният кавалджия с препасана през кръста пристилка, свири българска пиеса на гостите.

За "ледената" булка знаем малко. Момичето е родом от Дряново и както пише законният й вече съпруг, се грижи за имиджа на Висшето военноморско училище във Варна. 

Роденият на 24 май, 1973 година Кирил Вълчев е кръстен на Св. Кирил. 

Първият в морската история на българия военен научноизследователски кораб "Св. Св. Кирил и Методий" отплава на първата си мисия в Световния океан и бреговете на Антарктида от Варна на 27 12. 2022 година. Ето какво каза тогава ръководителят на антарктиците проф. Христо Пимпирев: "Това е мечта на поколения български антарктици. Ние изследваме Антарктида от миналия век, но сме стопаджии - който ни вземе. Сега сме на равно ниво с нации с дългогодишни традиции в изследването на този континент". Заслуга за сбъдването на тази наистина голяма мечта на учените има и Кирил Вълчев. Сега вече, въпреки, че е в отпуск по съпружество, той пише книга за антарктиците. Негов редактор е професор Пимпирев. Една от другите гордости на Кирил Вълчев е списание ЛИК, което се издава от БТА. Отскоро броевете му са тематични. По повод фестивала на българския игрален филм "Златна роза" например,списанието представи знаменитите ни актьори Невена Коканова и Стефан Данаилов. По повод годишнина от смъртта на Алеко Константинов списанието издаде брой, посветен на автора на "До Чикаго и назад". Имаше брой за спасяването на българските евреи, за големите български спортисти и др. 

Но, за това постижение Кирилово ще си поговорим друг път. 

На многая лета на Кирил и Силвия!

Бел. ред. Впрочем, Ана Мария, дъщерята на Кирил, също е родена на 24 май. Миналата година тя беше абитуриентка.

Познайте с какво би искала да се занимава тя!

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Vox
преди 2 месеца

Иcкaте ли луд ceкc за 2-3 часа, силни epeкции, яpки opгaзми, много cпepмa и повишен тeстoстеpoн! Toвa е подобрена формула на Виaгpa сeгa е безoпаcнo на всяка възpаcт! Не пpопyскайтe шансa да направите своя ceкc незaбpавим----- https://use.my/azalfa

Откажи