Публичният търг вече ще е и онлайн

Всеки гражданин ще може да се информира в реално време за наложени запори и да участва в електронно наддаване

Публичният търг вече ще е и онлайн | StandartNews.com
  • Министерството на правосъдието представи новата информационна система
  • Всеки гражданин ще може да се информира в реално време за наложени запори и да участва в електронно наддаване

Ралица Йосева, адвокат

В средата на юли Министерство на правосъдието представи новата Информационна система за единна входна точка за запори и електронните публични търгове: https://zapori.mjs.bg/#/. Благодарение на тази система всяко лице ще може в реално време да получава информация за наложени запори на движими вещи, подлежащи на регистрация, да получава първо уведомление за наложени запори, както и информация за промяна на състоянието на наложения запор. Лицата, които имат право да въвеждат данни в информационната система, са държавните и частните съдебни изпълнители и други лица, когато това е предвидено в закон. Информационната система за наложени запори, промени по тях, както и вдигането на запори се систематизира и организира хронологично с възможност за проследяване на историята на вписванията и заличаванията. Чрез информационната система за единна входна точка за запори Министерството на правосъдието ще предоставя следните електронни административни услуги:

* Електронно първо уведомяване на наложен запор - съдържа информация за наложения запор (в полза на кого е наложен запорът; дата на налагане; делото/бъдещия иск, по който е наложен; длъжника; местонахождение на имуществото; съдебния изпълнител при съдебно изпълнение);

* Електронно уведомяване при промяна на състоянието на наложения запор върху вещ - съдържа информация за наложения запор и промяната в неговия статус (в полза на кого е наложен запорът; дата на налагане; делото/бъдещия иск, по който е наложен; длъжника; местонахождение на имуществото; съдебния изпълнител при съдебно изпълнение);

* Електронна справка за наличие на запор върху имущество - справката съдържа информация за наложения запор (в полза на кого е наложен запорът; дата на налагане; делото/бъдещия иск, по който е наложен; длъжника; местонахождение на имуществото; съдебния изпълнител при съдебно изпълнение);

* Електронна справка за наличие на запорирано имущество на лице - справката съдържа информация за наложени запори на лице (в полза на кого са наложени запорите; дата на налагане; делото/бъдещия иск, по който са наложени; длъжника; местонахождение на имуществото; съдебния изпълнител при съдебно изпълнение).

Достъпът за получаване на горепосочените услуги изсква единствено лицата или техни пълномощници (например адвокати) да притежават квалифициран електронен подпис (КЕП) или да са регистрирани в системата за електронна автентикация, поддържана от Министерството на електронното управление.

С приетата в края на юли 2023 г. Наредба на Министъра на првосъдието, уреждаща организирането на електронни публични търгове, те вече ще могат да се провеждат онлйан, в реално време. Движима и недвижима вещ, налични ценни книжа, обособена част oт предприятие, както и права върху обекти на индустриалната собственост, върху които е насочено изпълнението, могат да бъдат продавани по правилата на електронен публичен търг. Съгласно изричната разпоредба на Гражданско процесуалния кодекс (ГПК), право да поискат провеждане на електронен публичен търг имат страните в изпълнителното производство (взискател, длъжник, присъединените страни) и самият съдебен изпълнител - по собствена инициатива. Ако никой писмено не е поискал провеждането на електронен търг, проданта протича по досегашния ред. Предимствата на този търг са повишена прозрачност, дълъг срок за наддаване, отпада необходимостта от подаване на наддавателни предложения на хартиен носител, не е необходимо пътуване до съответния съд в страната и лично присъствие на участниците при провеждане на конкретна публична продан, много по-голям брой лица имат възможност да участват в търга, което неминуемо води до увеличение ва стойността на продаваната вещ и не на последно място - покупката на недвижим имот чрез електронен публичен търг може да бъде финансирана от кредитна институция, регистрирана по Закона за кредитните институции. Плащането на сумата, с която се кредитира покупката, се извършва от кредитната институция по посочената в обявлението за публична продажба банкова сметка на съдебния изпълнител. В случай че постановлението за възлагане (окончателният акт, с който спечелилият купувач става собственик на имота) бъде отменено по реда на ГПК, съдебният изпълнител, извършващ продажбата, връща получената сума на финансиращата кредитна институция. По писмено искане на финансиращата институция съдебният изпълнител е длъжен да впише заедно с постановлението за възлагане и законна ипотека върху имота.

Въвеждането на електронните публични търгове води със себе си и някои нововъведения в процедурата по провеждане на търга:

* Регламентирани са стъпките за наддаване - те са в зависимост от началната цена и са в диапазон от 10% до 2% от нея.

* Процедура по наддаване продължава 7 календарни дни и може да бъде удължавана с десет минутни периоди до още максимум 48 часа при наличие на наддаване в последния момент.

* Цялата процедура да се осъществява по електронен път, в реално време, наддавачите са анонимни. По този начин никой от участниците не знае колко лица участват на търга, нито кои са те. Целта е да се елиминират всякакви възможности за злоупотреби и да се осъществява незабавен и постоянен контрол по тази чувствителна за обществото тема. Натрупаната досега световна практика показва, че в резултат на електронните търгове намаляват жалбите срещу провеждането им поради пълната прозрачност на процедурата.

Лицата, участващи в електронен публичен търг, се регистрират в онлайн платформата https://zapori.mjs.bg/#/. Физическо или юридическо лице може да се регистрира с квалифициран електронен подпис (КЕП) или чрез системата за електронна идентификация, поддържана от Министерството на електронното управление. Ако учстник в търга няма електронен подпис (или не желае да го използва) или е чуждестранно физическо или юридическо лице без КЕП или профил в системата за електронна идентификация, е предвидена възможност лицето да подаде писмена молба до съдебния изпълнител, организиращ търга. След като съдебният изпълнител одобри и регистрира кандидата за участие в търга, платформата автоматично генерира и изпраща на посочения от кандидата електронен адрес потребителско име и парола за участие в търга. Освен лично, всеки кандидат може да участва в търга и чрез пълномощник (напр. адвокат). В този случай пълномощникът има право да участва в търга чрез своя собствен електронен подпис (или профил в системата на Министерството на електронното управление) или да подаде заявление за регистрация до съдебния изпълнител.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай