Преяждането е опасно за имунната система

Нейният срвив води до активирането на множество инфекциозни процеси

Преяждането е опасно за имунната система | StandartNews.com

Нейният срвив води до активирането на множество инфекциозни процеси

 

Д-р Пе­тър Къ­тев

Читателите на вестник "Стандарт" и агенцията ни standartnews.com вече могат да задават своите въпроси на нашия дългогодишен автор д-р Петър Кътев. 
На адрес [email protected] той получава вашите питания, след което отговорите на най-интересните от тях ще бъдат публикувани в традиционната ни рубрика "Ало, докторе!".

"Много хора очакват с нетърпение Новата година за ново начало на стари навици"! Интересна мисъл, върху която си струва човек да се опита да поразмишлява, защото волно или неволно именно повторението на предишни грешки води до същите резултати, които бихме искали да избегнем.

Началото на новата година винаги е белязано с надеждата за по-добър живот, в който разбира се прибавяме и здравето. Него всички пожелаваме на себе си, близки и приятели и чак след това всичко останало. Интересно обаче, че здравето в повечето пожелания върви ръка за ръка с късмета и просперитета. Някак изглежда, че това са "тримата мускетари", които не биха могли да съществуват един без друг. Но истината, която може би е крайно време да приемем е, че без здравето всяко едно пожелание си остава просто такова. То стои в основата и на просперитета и на късмета, защото и двете не идват даром. Те зависят от способността ни да се потрудим за тях.

Всъщност повечето неща в живота, които очакваме да ни се случат, зависят изцяло от умението ни да си ги извоюваме. Голяма рядкост, е просто седейки да ни осенят несметни блага и безоблачно съществуване. Такова чудо даже и в приказките го няма. И все пак дори и да се случи на някой от нас, то отново е плод на нечий труд. Единственото обаче, което друг не може да "заработи" вместо нас е здравето ни. То е лична отговорност и колкото по-бързо приемем тази реалност, толкова по-добре. И тук е мястото да се каже, че макар това да е така човек, който пази себе си от болестта, прави така че предпазва и останалите. Но то не е тайна, че личното отношение е определящо за заобикалящата ни среда.

От нея не спряхме да се оплакваме през отминалите съвсем наскоро дванадесет месеца. Днес на дневен ред стои въпроса какво можем да направим, за да я променим, така че поне малко да сме доволни. И затова далеч не се изисква много. Както се казва: "малко му трябва на човек, за да е щастлив"! Тази банална фраза за мнозина е повод за присмех, но при определени обстоятелства се превръща в лично "мото".  Те не се нуждаят от пояснения, защото предимно се дължат на липса на здраве, включително и при близки до сърцето ни хора. Ноа ако сега сме решили да подреждаме приоритетите си за новата година, които да следваме стриктно, то на първо място сред тях трбва да е здравословното ни състояние. Ествествено, едва ли има човек, който би искал да зпочне веднага след празниците с проблемите, но е хубаво да не ги отлага за по-нататък.

Едни от най-честите, с които се сблъскваме непосредствено след продължително хапване и пийване, са свързани с храносмилателната система. Повече от ясно е, че потърпевши от тежката храна са стомаха, жлъчката, панкреаса. Все органи с изключително важна роля по потношение правилното функциониране на организма. Натоварването им, дори и те да не страдат от някакви хронични състояния води до редица проблемни състояния.

Също така натоварването на храносмилателната система изведнъж може да се превърне в причина за отключване на възпалителен процес, чийто корени допреди това са били контролирани от имунната система.

Преяждането, освен че се отразява на килограмите, има силно влияние и върху имунната система в негативен аспект. Това се случва на клетъчно ниво, в резултат на което преяждането се оказва причина за повишаване на имунния отговор. Въпросното положение е също толкова рисково, колкото и когато имунната функция е понижена. И в двата случая тя се оказва в невъзможност да контролира основни процеси в организма с цел предотвратяване развитието на инфекциозни процеси, респективно и последващи възпаления.

Когато говорим за такова при стомаха следва да се има предвид, че то бързо може да прогресира в сериозна диагноза. Клиниката тук освен  чувство на тежест, подуване, оригване, киселини, е придружена от болки в коремната област, парене в хранопровода, гадене. Наличието на тази симптоматика е сигнал да опростим менюто си, преминавайки на по-леки и лесносмилаеми храни.

Гладуването не е вариант, защото предизвиква нов стрес за организма, което първоначално води до някакво облекчение, но последвано от обостряне на клиниката. И то също засяга имунния статус по много начини, разбутвайки функциите й.

Имунната система би могла да бъде компрометирана по много начини, като безспорно един от тях е неправилното хранене. Научно доказан факт, който се е потвърдил във времето от практиката. Между другото то най-неусетно я руши, защото признаците на отсъствието й не се появяват веднага. Те идват с времето, когато сами започнем да установяваме, че боледуваме по-често от обичайното, необходимо ни е повече време, за да се възстановим.

Най-неприятният ефект от компрометираната имунна защита обаче си остава риска патогенна атака за организма. Същата е отговорна за възникването на така наречените инфекции, някои от които имат склонността да прогресират бързо, засягайки редица органни системи. Да не говорим, че позволява на вече установили се в тялото болестотворни микроорганизми да развият своя потенциал. От там тръгват неволите и така наречената предразположеност към някои заболявания.

Кокото и странно да прозвучи гастритът е едно от заболяванията, които се активират от неправилните хранителни навици, които са дали възможност на някои патогени да предизвикат инфекция, довели до възпаление на стомаха, при което се наблюдават промени при стомашната лигавица.

Тези промени са свързани с нарушаване на епитела, който се превръща в силно чувствителен към дразнещи вещества. В това число и киселините. Тяхното наличие с времето води до така наречения ерозивен гастрит.

Когато лигавицата на стомаха е засегната от действието на силни панкреасни и жлъчни сокове, то тогава се наблюдава така наречения рефлукс-гастрит. 

Най-често срещаната форма на заболяването е острият гастрит. Той се характеризира с краткотрайни и остро изразени симптоми, докато хроничната форма наподобява клиниката на острия, но повечето засеганти дълго време на споделят никакви оплаквания. Хроничният гастрит лесно може да се дефинира като гастрит, причинен от патогена Хеликобактер пилори и такъв, резултат от други фактори. Тъй като е доказано, че тази бактерия участва в дегенерацията на гастрита, лечението е изключително важно. И колкото по-бързо започне то, толкова по-добре. То е медикаментозно и продължава с месеци. След приключването му е препоръчително през определен период от време да се провеждат профилактични курсове с цел предотвратяване на рецидив. Паралелно с това естествено се лекуват и нанесените на стомаха щети. Разбира се, всичко това неминуемо е придружено и от промяна в хранителните навици, и въобще тези свързани с начина на живот. Но както казва Робърт Кийосаки: "Ние сме роби на своите навици. Променете навиците и ще промените живота си"!                    

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай