Младежи с клипове за непознатото богатство на България

45 души от цялата страна на неформално обучение за културно-историческото ни наследство

Младежи с клипове за непознатото богатство на България | StandartNews.com

Проф. Христо Смоленов, доц. Тодор Чобанов и арх. Десислава Димитрова разкриха тайни от миналото ни

45 млади хора на възраст от 15 до 29 години започват да правят клипове за обекти и артефакти от непознатото богатство на България на регионите, в които живеят. Видеата ще бъдат популяризирани чрез агенция "Стандарт" и вестник "Стандарт", за да се превърнат в част от новите маршрути за културно-исторически туризъм в общините. Това е резултатът от неформалното обучение на младежи по едноименния проект на фондация "Грижа за културното наследство". Курсовете бяха проведени в София в периода 26-30 март 2024 г.

Пет дни по 6 часа младите хора, дошли на курса от цялата страна, слушаха вълнуващи лекции за праисторическата цитадела Провадия-Солницата, неолитните жилища в Стара Загора и София, за първите следи от човешко присъствие в Европа, които българо-френски екип открива в пещерата "Козарника" край Белоградчик. Те са резки върху кости на 1,6 милиона години и доказват, че заселването на Стария континент е започнало от днешните български земи.

В програмата на обучението бе отделено специално внимание на цивилизацията на траките и създаването на тракийските съкровища. А също така и на невероятните крепости от Дунавския лимес по българските земи.

Проф. Христо Смоленов, един от най-големите изследователи на древни цивилизации, големият историк доц. д-р Тодор Чобанов, арх. Десислава Димитрова, организатор на форум "Брацигово - каменният поток на времето" и Славка Бозукова, председател на Общоство "Културно наследство" - българският представител на най-голямата европейска организация за опазване на културното наследство "Европа Ностра" бяха лектори по време на обучението. Те участваха като доброволци в проекта.

Тайните на първата цивилизация в Европа - Варненската, разкри пред младежите проф. Смоленов. Той им разказа да кодирането на небесните пропорции и на числата пи и фи в елементите от Варненското златно съкровище, които се откриват у нас 2000 преди великата пирамида в Гиза, Египет. Проф. Христо Смоленов прикова вниманието на младежите с вълнуващ разказ за Черноморската Атлантида. 

Лекция за произхода на българите и кода на българския ген изнесе по време на обучението доц. Тодор Чобанов. Животът по българските земи не е прекъсвал 8 000 години. И днес ние носим в кръвта си гени не само на владетеля от Варненския некролол, на Севт ттт и великите български царе, но и на Атила.

Тайните на световно признатите градежи на брациговските майстори обясни на младежите арх. Десислава Димитрова. А Славка Бозукова им разказа за най-новите тенденции в опазването на културно-историческото наследство, разработването на културно-исторически маршрути и последния хит сред младите хора - превръщането на хижи и къщи за гости в места за туризъм или бази на дигитални номади.

В рамките на обучението младите хора посетиха Народния театър, където разгледаха изложбата "Артистични спомени". Там лекция за историята на театъра и за големите имена на българската сцена им изнесе лично авторът - фотографът Божидар Марков. Той също се включи като доброволец в проекта. Младите хора гледаха постановката "Neoдачници", а след ден имаха обиколка и посещение на Музикалния театър Стефан Македонски, където гледаха постановка "Прилепът".

В рамките на практическата част от обучението младежите посетиха Боянската църква и НИМ, където специални лекции им изнесоха експертите на музея.

 

Програма на спортното министерство предпазва от вредни зависимости

С непознатото богатство на България се срещат млади хора от 15 до 29 години в едноименния проект на фондация "Грижа за културното наследство" по Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта (2023-2025 г.). Тя се реализира от Министерството на младежта и спорта.

Голямата й цел е да предпази младите хора от вредни зависимости, давайки им нова перспектива за спорт, туризъм, здравословен начин на живот и непрекъснато обучение. В рамките на проекта "Непознатото богатство на България" ще бъде издаден сборник, който представя малко познати обекти от културно-историческото и природно наследство на страната ни, ще бъде организиран и младежки фестивал.

През изминалата седмица в рамките на проекта бе проведено неформално обучение на младежи от цялата страна в три възрастови групи 15-19 г., 20-24 г., 25-29 г..

Новата програма за младите хора от 15 до 29 години, стартирана от Министерството на младежта и спорта, се финансира със средства по чл. 10а от Закона за хазарта.

Според него организаторите на хазартни игри са длъжни да правят годишни вноски за социално отговорно поведение за всеки издаден лиценз.

Приходите от годишни вноски постъпват по бюджета на Националната агенция за приходите и се предоставят чрез трансфер по бюджета на Министерството на младежта и спорта. По бюджета на Министерството на младежта и спорта се предвиждат и разходват средства за финансиране на одобрени проекти за младежки дейности.

Предложените дейности на Програмата са насочени изцяло в полза на младите хора наа възраст от 15 до 29а г. без ограничение наа пол, етническа принадлежност, социално-икономическо положение и други характеристики. Програмата цели насърчаванеа на тяхното активно включване, инициативност,а информираност, неформално образование иа обучение, учене през целия живот, иновативност, творчество, солидарност иа съпричастност.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай