Камъните падат – от небето до парламента

Комета отнесе имунитета на Борисов, метеоритен дъжд - референдума на "Възраждане"

Камъните падат – от небето до парламента | StandartNews.com

 

  • Комета отнесе имунитета на Борисов, метеоритен дъжд - референдума на "Възраждане"
  • Канара се свлече от шията на властта с приемането на бюджета, сринаха се големите заблуди

 

Като искрящ метеор прелетяха над главите ни новините от срещата на върха на НАТО във  Вилнюс. За да отекнат в парламента като тътен от небесен камък във Видин.

Докато сутрешните блокове ожесточено спореха метеор или метеорит е правилно да се казва, вечерните формати смилаха до космически отломки казуса защита или заплаха е евентуалната бригада от 5 000 елитни натовци у нас.

Съзвездието от знаци, изгряло на геополитическия небосклон с решението на Турция за Швеция, полските войски на границата с Беларус и разменените ултиматуми между Вашингтон и Кремъл, потъна в черната дупка на спора магнитните бури или юлските жеги са по-опасни за кръвното ни.

  • Персеиди, но не в небето, а на жълтите павета

предизвика интервюто на премиера Николай Денков за касетъчните бомби, които Украйна поиска от САЩ. Вицепрезидентът Илияна Йотова призова за обяснение, БСП - за парламентарно изслушване. За да стане ясно накрая, че всичко е било само прах във вятъра - България не подкрепя забраненото с международни документи оръжие. Просто премиерът логически заключил, че щом Русия използва касетъчни бомби срещу Украйна, нормално е и Киев да иска ответен удар.

Камъните падат бе всичко в държавата през последните 14 дни. И буквално, и преносно. Опасните вълни започнаха с кометата, отнесла имунитета на Бойко Борисов, която взриви в четвъртък и кабинета на парламентарния шеф Росен Желязков. Той разкри от председателския стол как на вратата влязъл в ръкопашен бой с Георги Свиленски, който подло искал да му открадне папката с най-свидния документ на Борисов.

Политическите изригвания продължиха с метеоритен дъжд, отнесъл референдума за еврото на "Възраждане", но оставил светещата следата на съмнението, че депутатите са се объркали в гласуването. Бурният период завърши с Леониди от протести на земеделци, медици и дори кокошки пред парламента.

Истерията около метеорита, отнел съня на половин България, стигна дотам, че вместо да обясни какво МОН ще промени в матурите, за да няма цели училища с двойки по български, проф. Галин Цоков се чудеше какво да отговаря в ефир на въпросите

  • имат ли министрите чат и вайбър група за впечатления от падащи звезди

Шефът на полицията във Видин пък предизвика истински фурор, обяснявайки как целият наличен състав на местното МВР търсил в пущинака отломки от небесно тяло.

Не камък, а цяла канара, се свлече от шията на властта във вторник с приемането на бюджета на първо четене. Толкова похвали за себе си Асен Василев не бе чувал през целия си първи мандат във финансовото министерство. Решенията за 3% дефицит, за увеличаване на пенсиите и част от заплатите, за пренасочване на дивидентите от държавните предприятия към хазната безспорно заслужават адмирации. Но за маратона по време на второто четене остават трудните решения ще се намерят ли буфери, ако парите по Плана за възстановяване не влязат в срок и как ще се помогне на малките земеделци, които не могат да си платят 2 800 лв. осигурителен праг.

ГЕРБ и ПП-ДБ най-после пуснаха прашките и изпразниха джобовете си от камъчета, за да оставят

  • войната със словесни павета

изцяло между президентството и кабинета. Двете страни всеки ден демонстрират точност на ударите.

Накрая свлачище от емоции в пленарна зала трасира пътя на управляващо мнозинство и опозицията в 49-ото НС. Изборът на шефове на парламентарни комисии ясно очерта мнозинство на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, най-голямото от началото на прехода - 168 гласа. Но не като коалиция, нито дори като сглобка. А като евроатлантическа сигурност и конституционна реформа.

Движението за права и свободи не участва във властта, няма постове, но подкрепя евроатлантическото мнозинство в парламента. Защото в тази геополитическа обстановка България има нужда от ясно и стабилно мнозинство - геополитически ориентирано, какъвто е изборът на страната, заяви Йордан Цонев. Ясното деклариране на това мнозинство, с цената на всички компромиси, които трябваше да направят и ГЕРБ, и ПП-ДБ, и ДПС, бе крайно нужно на страната. Особено след падналите маски на Румен Радев и БСП по време на посещението на Володимир Зеленски у нас. То остана запомнено като единствено от европейската обиколка на украинския президент, в което под заплаха от словесни метеорити Зеленски не държа реч в парламента, а кръстоса шпаги с колегата си държавен глава.

Всъщност, с юнските порои паднаха най-вече големите заблуди. Първата от тях бе, че държава се управлява с изчегъртване. Партиите по трудния начин научиха, че ГЕРБ не може да бъде заличена, ПП-ДБ - отлъчена, а ДПС - сатанизирана.

Втората бе, че можем да живеем в безтегловност.

  • Две години изборно безвремие

оставиха страната без план за възстановяване, без оперативни програми, без бюджет - без хоризонт.

И накрая, срути се илюзията, че сме си самодостатъчни. България е част от ценностни съюзи. И когато съседът гори във война, няма място за колебливите. Изборът е само един - сигурност и стабилност. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай