Ивайло Копрев: Подготвяме инженери за технологичната революция

В Минно-геоложкия университет търсим изследователи, иноватори и преследвачи на идеи

Ивайло Копрев: Подготвяме инженери за технологичната революция | StandartNews.com
  • В Минно-геоложкия университет търсим изследователи, иноватори и преследвачи на идеи
  • Минно-геоложката наука е в основата на човешката цивилизация
  • МГУ е първият български университет със станции за зареждане на електромобили
  • Реализацията на завършилите е на 100%, а заплатите са сред най-високите в България, казва ректорът  проф. д-р Ивайло Копрев в специално интервю за вестнки СТАНДАРТ 

 

- Проф. Копрев, какви са Вашите очаквания за новата учебна година в Минно-геоложкия университет /МГУ/? 

- Очаквам поредна успешна учебна година. Кандидатстудентската ни кампания върви много добре и се радвам, че наши студенти стават мотивирани млади хора, които на база своя информиран избор записват Минно-геоложки университет "Св. Иван Рилски".  По традиция, на празнично откриване на всяка нова академична година официални гости са нашите настоятели - изтъкнати ръководите на минни компании, за да могат студентите още от самото начало да усетят подкрепата, която им се оказва по целия път на следване и да осъзнаят, че минерално-суровинната индустрия е гилдия, тя е сплотена общност.

- Тази година МГУ навършва 70 г. Как днес се развива минно-геоложката наука?

- Минно-геоложката наука е в основата на човешката цивилизация. Нека не забравяме, че всичко, което ни заобикаля, е продукт на работата на хиляди професионалисти от минната област. Така че настоящите предизвикателства са добре дошли, те са възможност да покажем, че университет със 70-годишна история и традиции може да бъде водещ, да бъде лидер в образователната и научната част по отношение на предстоящата индустриална революция, защото зеленият преход по същество е поредната индустриална революция в човешката история.  Вървейки "ръка за ръка" с компании като Геотехмин ООД, Дънди Прешъс Металс, Асарел-Медет АД, Елаците - Мед АД, Минстрой Холдинг АД ние работим в посока да подготвим бъдещите инженери за тази нова технологична революция.

- Какви са интересите на учениците и студентите по отношение на специалностите, в какви направления се насочват?

- През последните години се забелязва тенденция младите хора да се насочват към специалности, които имат широка приложимост. Такива са електроспециалностите, автоматизацията, компютърните технологии. Голяма част от студентите са водени от своя интерес към минералите и земята, от възможността да добиват полезни изкопаеми от земните недра. За всеки факултет и всяка специалност има кандидати, които виждат своята професионална реализация в сферата на геологията, добива на полезни изкопаеми, подземно строителство, екология, биотехнологии и др. За това важно значение имат хората начело на компаниите от минерално-суровинната индустрия. Това са хора-визионери, които гледат напред в бъдещето, инвестират в развитието на персонала, в технологии, инвестират в местната общност, а това дава сигурност. Например един медодобивен рудник, какъвто е "Елаците", за разлика от офиса на ИТ компания, не може да бъде преместен на място с по-евтина работна ръка. Той е стационарен, той гарантира сигурност и устойчивост на местната общност. Когато преди повече от 20 години проф. дтн инж. Цоло Вутов начело на Геотехмин е поел управлението на рудника, той е знаел, че това не е просто бизнес, това е отговорност за поминъка на цяла местна общност за десетилетия напред. Благодарение именно на такъв тип управление младите хора имат възможност да планират бъдещето си и същевременно да имат изключително интересен и активен професионален живот.

- Проблем ли е днес организирането и обучаването на т. нар. "тесни специалности"?

- Проблем не е думата, с която да се отличат тесните специалности. Няма позиция в който и да е рудник, която да не е имплементирана в образователните ни програми - от колектора, който събира проби на терен за изследване за полезен компонент, до еколога, който рекултивира нарушената от дейността повърхност. Ние обучаваме ръководни кадри за цялата тази палитра от професии, които имат място в минерално-суровинната индустрия. Учебните ни занятия са разпределени така, че още в началото на обучението за първокурсниците се организират посещения на рудниците, за да могат студентите сами да видят и да се убедят какви професионални перспективи ги очакват. Това е въпрос на политика, която университетът и компаниите трябва да провеждат съвместно. Винаги при представянето на университета пред ученици обръщаме специално внимание на специалности, които за младите хора звучат неясно и остават встрани от списъка им с желани професии. Когато се обясни точно и ясно, че специалност "Хидрогеология и инженерна геология" всъщност подготвя специалистите, които работят активно в етапа на строителство на сгради, небостъргачи, мостове, язовири, пътища, тогава младият човек вижда пълната гама от възможности за реализация. От друга страна, още преди много години компаниите от минерално-суровинната индустрия започнаха да работят в посока професионална квалификация и кариерно израстване на персонала и започнаха сами да насочват своите добри служители да се обучават в Минно-геоложкия университет.

- Какви са дейностите, които университетът предприема във връзка с екологията и опазването на природата?

 - Целта ни е университетът да бъде все по-приятно средище за млади и способни хора, каквито са нашите студенти. Ние сме първият български университет, позиционирал на територията си станции за зареждане на електромобили. Непрекъснато облагородяваме  пространствата между сградите, изградихме система за разделно събиране на отпадъци, преса за рециклиране на пластмасови бутилки и др. Наскоро, съвместно със Столична община, в двора на университета открихме "Зелен остров", организираме научни работилници по актуални теми, свързани с екологията, околната среда и кръговата икономика. Не на последно място - при всяка от специалностите задължително се изучава предмет, свързан с екологията и опазването на околната среда в аспекта на минерално-суровинната индустрия. Компаниите от минерално-суровинната индустрия не случайно са водещи в областта на екологичните решения. Конкретни примери - интегрираното съоръжение за депониране на минни отпадъци на рудник "Ада Тепе", технологията за уплътняване на хвоста в хвостохранилище "Бенковски" на Елаците Мед. Това са иновативни технологии, с най-висока зелена добавена стойност в световната минна индустрия. Поредното доказателство, че няма по-подготвени от специализираните в нашата област инженери, които да разбират суровините и това как се решават съпътстващите ги екологични отпечатъци от човешката дейност.

- Какви качества трябва да притежават младите хора, за да станат студенти в МГУ?

- През последните години развиваме целенасочена политика за търсене на три основни типа кандидат-студенти: изследователи, иноватори и преследвачи на идеи. Това са младите хора, които са готови да изследват света около себе си, да искат да развият своите новаторски идеи, знаейки, че новаторството се възпитава със знания и вдъхновение. И не на последно място - онези млади хора, които преследват успеха, знаейки, че верният път е този на получаването на знания, умения и следването на добрите примери на онези, които вече са минали по него. Преди всичко обаче държим на високите морални ценности - честност, почтеност, смелост, себеотрицания, взаимопомощ и състрадание, солидарност и преданост към професията. На тържественото посвещаване на студентите първокурсници към гилдията на миньорите и геолозите се полага клетва да се уважават колегите, да се пази  животът и здравето на работниците. 

- Има ли възможност за добра реализация на завършилите в България? И къде е по-лесно - у нас или в чужбина?

- За студент, завършил Минно-геоложкия университет, е еднакво лесно да работи и в България, и в чужбина. Инженерната диплома отваря еднакво вратата на минния инженер за Канада, Чили, Австралия, Етрополе, Панагюрище, Челопеч и Крумовград. Всеки град има допирна точка с минерално-суровинната индустрия - кариера за пясък и чакъл, необходими за производството на бетон, кариера за скално-облицовъчни материали, рудник за оловно-цинкови руди, рудник за добив на мед или злато. Затова и реализацията е на 100%, а заплатите са едни от най-високите в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай