Данъци 2024: Първо плащаш, после получаваш

Какво е важно да знаем при попълването на декларациите за доходите и внасянето на задълженията

Данъци 2024: Първо плащаш, после получаваш | StandartNews.com

На 10 януари стартира данъчната кампания за деклариране и плащане на дължимото към хазната за доходите от 2023 г. Както всяка година, данъчната декларация за доходите на физическите лица се попълва и подава в Националната агенция за приходите /НАП/ до 30 април, това е и срокът за внасяне на задълженията. По данни на НАП над 85% от физическите лица вече подават формуляра по електронен път, като целта на агенцията е този процент да се приближи до 100%.

Ето какво е важно хората да знаят, за да не губят времето си и да са изрядни пред НАП.

1. Подаването на декларации може да стане по електронен път с Персонален идентификационен код /ПИК/, по пощата с обратна разписка и в офисите на Националната агенция за приходите.

2. От началото на март, когато работодателите дадт данни какво са платили, на Портала за електронни услуги на НАП ще е налична и въведената от няколко години предварително попълнена декларация. Тя се допълва онлайн от хората, които имат ПИК или електронен подпис. В декларациите предварително е въведена информация за получени доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, субсидии, изплатени на земеделски производители, доходи от наем за имоти, чиито наематели са юридически лица, доходи от продажби в интернет с цел печалба и др. Данъкоплатците имат право да правят промени в попълнените от данъчните суми, ако те се разминават с действително получените доходи. Не е нужно да се прилагат бележки от работодател, удостоверяващи доходите.

3. Доходите си трябва да обявят всички, които през 2023 г. са получавали плащания извън заплата по трудов договор, като например хонорари или наеми.

4. Срокът за деклариране на получените през 2023 година доходи, облагаеми с данък върху общата годишна данъчна основа, както и ползването на данъчни облекчения, е 30 април 2024 г.

5. Ако сте физическо лице и искате да ползвате каквото и да е данъчно облекчение, трябва да нямате стари задължения към хазната. Данъчните експерти съветват първо да се направи справка за наличие на задължения и ако има такива, те да бъдат платени преди подаване на заявление.

6. Гражданите, които не са ползвали данъчните облекчения за деца през работодателя си, могат да го направят през НАП с годишната данъчна декларация. Помощите са същите като през миналата година - данъчното облекчение за едно дете е до 600 лева, за две деца - до 1200 лева, а за три и повече - до 1800 лева, като от данъчната основа се приспадат по 6 хил. лв. на дете. За децата с увреждания сумата е 12 хил. лв. Техните родители могат да се възползват и от двата вида облекчение. По принцип облекченията се ползват от единия родител, но ако доходите не достигат, може да се ползва и от двамата родители.

7. Размерът на дължимия данък може да бъде намален, ако имате здравна или пенсионна застраховка.

8. Отстъпка се полага и за млади семейства, които изплащат ипотека.

9. Данъчно облекчение до 200 лева може да се ползва, ако през 2023 г. сте ремонтирали дома си и имате документ за платеното на майстора.

10. Хората, които имат да довнасят данък и искат да се възползват от отстъпка, трябва да декларират и платят данъка си до 1 април по електронен път. Отстъпката е 5%, като тя не може да надхвърля 500 лв. Тук също важи изискването желаещият да ползва отстъпка да няма стари задължения.

11. Тази година водеща ще бъде датата, на която парите ще постъпят по сметката на НАП. Затова на хората, които плащат данъците си в последния момент - 30 април, се препоръчва да ползват виртуален или физически ПОС терминал на НАП.

12. Персонален идентификационен код /ПИК/ се издава безплатно и може да се вземе от всеки офис на НАП независимо от адресната регистрация.

13. За разлика от предишни години внасянето на данъка ще става по единна сметка на Националната агенция за приходите (НАП) в БНБ. Досега се налагаше хората да намерят онази сметка, която отговаря на населеното място, в което живеят.

14. От няколко години има възможност в декларациите да се посочи за какво могат да се използват надвнесените суми в бюджета суми. Има два варианта: единият е с тях да бъдат погасени  стари или бъдещи задължения, а другият - да бъдат възстановени, като за целта данъкоплатецът посочва съответната банкова сметка. Ако данъчната декларация е попълнена вярно и коректно, срокът за възстановяване на  сумата е 1 месец, но обичайно е тя да постъпи по сметката в рамките на седмица.

15. По желание гражданите могат да попълнят т. нар. приложение 13 към декларацията, където могат да обявят техни необлагаеми доходи - от наследства, прехвърляне на имущество, хазарт, ваучери и др.

16. Лицата, извършващи дейност като търговци, еднолични търговци и земеделски стопани, избрали този ред на облагане, подават декларациите си от 1 март до 1 юли 2024 г., тъй като тази година 30 юни е неработен ден. Това е срокът, в който и фирмите трябва да декларират корпоративен данък, данък върху разходите, данък върху приходите на бюджетните предприятия, както и данък върху дейността от опериране на кораби. Срокът за плащане на тези данъци е 1 юли 2024 г.

17. Увеличеният на 15% корпоративен данък за мултинационалните компании, който действа от 1 януари 2024 г., няма да има авансови вноски тази година. На практика първите постъпления от него ще дойдат през 2025 г. Новото облагане ще засегне около 700 фирми, уточниха от данъчната агенция.

18. Допълнителна информация за декларирането на доходите за миналата година може да бъде получена на телефоните на Информационния център на НАП на 02/9859 68 01 и 0700 18 700, на цена според тарифите на съответния оператор, както и в сайта на приходната агенция.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай