Златни павета маркират пътя на туристите в София

Златни павета маркират пътя на туристите в София | StandartNews.com

Чешма сменя фонтана на площад "Славейков", строят още една на "Гарибалди"

Проектите за централната градска част на София са по предишната европрограма "Регионално развитие". "Работата по плановете за интегрирано градско развитие започна още през 2011 г. и продължи до 2014 г.", обясни главният архитект Петър Диков. Заданието е прието от Столичния общински съвет. Тогава обаче все още не е била ясна финансовата рамка на изпълнението. Финансиране е имало и със 745 хил. лева по ОП "Техническа помощ" за конкретните проекти. В хода на работа една от зоните за Градската градина е отпаднала. Проектите, които спечелиха конкурса, трябва да бъдат одобрени до края на юни и тогава ще се подадат апликационни форми към новата европрограма "Региони в растеж".

Цветни павета с инкрустиран знак на София в тротоарите ще маркират "Златната линия" за туристи. Това предвижда проектът за зона 4 - площадът около храм-паметника "Св. Александър Невски" на "Архитектурно Дизайнерска Агенция" ООД (А.Д.А.), спечелила конкурса на столичната община. Целият район около черквата е известен като "Златна София" заради позлатените кубета на храма и жълтите павета около парламента. Архитектите от А.Д.А. са заложили в проекта си и символни "златни" плочки, които да бъдат инкрустирани в паважа на площад "Александър Невски". Те ще са с размерите на едно паве и ще са изработени от масивен бронз, който естествено ще се полира от движението. Според авторите "златните" павета ще са израз на почит към гражданите с принос към София и България. Те ще свързват визуално знаковите места от различните епохи - от Некропола до "Света София", през Паметника на Незнайния войн, гроба на Вазов и паметника на Левски. Пътят на туристите ще бъде означен и с бронзови табели, система от информационни пунктове и колони.
"Усещане за място". Това са търсили архитектите от колективите, спечелили призовите места в конкурса за нова визия на центъра на столицата. В тях има и генерални промени като третото платно по бул. "Евлоги Георгиев", както и превръщането на "Графа" в пешеходна зона. По-голямата част обаче акцентира върху подмяна на настилките, реновиране на зелените площи и създаване на нови площи с растителност. Набляга се и на градското обзавеждане, което само по себе си вече носи промени в цялостната визия на "мястото". Цветните фигурални настилки по площади и пешеходни зони са обединяващото звено между идеите за центъра на София. Колективите

са заложили на сив и червен гранит

в различни фигурални комбинации. Пренареждането на жълтите павета също е една от основните задачи, ако не се сметне построяването на паркинг под тях. Пространството около "Св. Александър Невски" ще бъде осветено от "колонада" с 18-метрови мачти с осветителни тела. Малко по-ниски - 12-метрови лампи, ще пръскат светлина около Народното събрание. Според авторите на този проект красивите статуи на Любомир Далчев са поставени безразборно и те трябва да се съберат в "Алея на Далчев" до Художествената академия.
По романтичната уличка "Париж" пък проектът предлага да се построи полуподземна сграда, изцяло покрита от градината, с едноетажна фасада към Военния клуб. По този начин публичната сграда щяла да активизира занемареното пространство. Сградата може да се свърже с кулата на обсерваторията и така да се оформи информационен център с панорамен изглед към площад "Александър Невски", който ще е едно от притегателните места за туристи.
Придвижвайки се към Перловската река, архитектите от А.Д.А, които печелят конкурса и за тази зона,

предлагат доста радикални промени

Книжният пазар да придобие "уикенд" характер, а този за плодове и зеленчуци да стане петъчен и да се прехвърли на отсрещния тротоар. На тяхно място пък през седмицата има подвижни маси и столове, на които да се сяда за почивка и съзерцание. В градината на "Свети Седмочисленици" пък се планират две тераси-кафенета. "Графа" става пешеходна, движи се само трамваят, но в едни релси. Архитектите са начертали в своя проект и
две чешми

едната, от които замества фонтана на площад "Славейков", а другата е на площад "Гарибалди". За улица "Шишман" авторите търсят споделеното пространство, отново с повече пешеходна зона и ново градско обзавеждане.
"Зелената огърлица" на София е разработена в проекта на колектива на арх. Стефан Добрев. И там ще има фонтани, но "сухи" - без водно огледало с циркулираща вода. Каналът на Перловската река ще се напълни с помощта на така наречените саваци, в които се събира дъждовна вода.

Велоалеята ще се премести от северната страна и ще е оградена с жив плет. Един голям Площад на спорта и няколко по-малки, посветени на видовете спорт, ще събират хора на различни събития. С тази визия София ще придобие вид, достоен да е център на Европа през 2018 г., когато България ще поеме ротационното ръководство на ЕС, смятат архитектите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай