Заради фалит горят екскурзии за 90 000 лв.

Туроператорът "Валери 90" има застраховка за 75 000 лв.

Заради фалит горят екскурзии за 90 000 лв. | StandartNews.com

Екскурзии и почивки за 90 000 лева ще бъдат провалени заради фалит на туроператора "Валери 90". Банкрутът е обявен на 23 август, но част от клиентите твърдят, че не са уведомени за тежкото финансово състояние на фирмата.

Според собственика на компанията Валентина Анастасова на всички, записани за ваканция с туроператора, са пратени e-mail-и или е позвънено по телефон. Възможно е няколко души да не са намерени, обясни тя. Анастасова твърди, че е уведомила клиентите си в законовия срок за невъзможността да изпълни ангажиментите си по планираните пътувания и ги е пренасочила към застрахователя си QBE. Задължителната полица на "Валери 90" като туроператор е на стойност 75 000 лв. В същото време исковете ще са на стойност 90 000 лв. 40 души от петък насам вече са подали искове пред застрахователя, а в списъка на клиентите на компанията, които се обединяват, за да търсят предплатените за ваканции пари, вече са се записали над 100 души. Надявам се застрахователят да уважи всички искове на клиентите ми и след това да търси оставащите 15 000 лв. от мен по съдебен ред, заяви Анастасова.

Заради фалита на туроператора група от туристи са останали в Лондон и са били принудени да платят 2700 евро, за да се върнат за собствена сметка у нас. Тези пари те трябва да търсят от мен, а не от застрахователя, казва Анастасова. Компанията вече е отписана от регистъра на туроператорите на страницата на икономическото министерство, офисът й е затворен, страниците й в интернет и Фейсбук са закрити. Според потърпевши фирмата имала затруднения още от юни, но продължавала да записва клиенти. Надявах се с печалбата от следващи записвания да покрия загубите и да осъществя екскурзиите, обясни Анастасова.


Милен Стефанов е един от платилите за почивка, която няма да се осъществи. Още през декември дадох 2750 лв. за ваканцията на семейството си в Майорка, разказва той пред БНТ. На 13 август бил във фирмата и там му обяснили, че почивката ще се осъществи, като му обещали и две нощувки бонус на Ривиерата заради сливане на три групи. Преди 3 дни обаче получил е-mail, че ваканцията няма да се осъществи и съвет да си организира семейна почивка в Турция в последния момент, защото там е по-евтино. "Последното ми виждане с нея беше на 23, когато се видяхме при застрахователя. Каза, че пари няма и, като зададох въпроса какво да правя сега, малко е да се каже, че беше нагло, което направи - каза ми, в Турция е евтино, организирайте си нещо", разказа Милен Стефанов.

Няма оцеляване с 20 лв. комисиона

Валентина Анастасова, собственик на "Валери 90"

Обидно ми е да ме наричат измамница след 23 години работа в бранша. Ако бях такава през февруари, когато подновявах туристическата си застраховка, щях да я направя не за 75 000 лв., а за 200 000 лв. и чрез фиктивни договори с клиенти да източа застрахователя след фалита. А не в момента да се чудя откъде да събера пари, за да си платя задълженията. Няма как българските туроператори да продължат още дълго да оцеляват с комисиони от 20, 50 и 100 лв. В същото време разходите за организирани пътувания в чужбина са огромни, а не можем да поискаме по-висока цена за почивките, защото клиентите няма как да я платят. Теглих кредити, ипотекирах всичко, заеми взех от приятели и след 23 години усилия на пазара това е краят. И други туроператори, дори и най-големите, оцеляват благодарение на кредитите. През август изключително паднаха записванията заради несигурността и политическата обстановка. За майските празници автобусите бяха пълни, а за септември дори най-големите фирми имат празни места. Намаляха и записванията за Турция, към която традиционно има интерес през лятото. Може би са се увеличили хората, които предпочитат сами да резервират хотели и да си купуват самолетни билети, но тази тенденция няма да продължи дълго. Нямам как индивидуално пътуване с 4 нощувки в Лондон и обиколка из Ирландия и Шотландия да излезе 1800 лв., за колкото ние предлагахме такава екскурзия. Обясних на застрахователя още преди пътуването на хората до Лондон, че имам проблеми - те ме посъветваха да не пускам пътуването, за да не се увеличават щетите. А всъщност щетите за тях щяха да са по-големи, ако го бях отказала. Бяха предплатени 10 самолетни билета и 4000 паунда за нощувки. Разчитах, че ще имам още записвания през август и ще покрия тези 2700 евро, които се наложи туристите да платят, но не успях. В предходни години за това време пълних по 5 автобуса и с печалбата щях да платя тези пари. В момента, в който видях, че няма да се справя, уведомих всички клиенти и ги посъветвах да напишат искове до застрахователя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай