Закрийте лятото с нощ в болярска къща

Закрийте лятото с нощ в болярска къща | StandartNews.com

Затворът на Левски днес е музей

Иманярите не спират да търсят златото на Вълчан войвода

Магистралите са мечта на всеки българин, даже и той да не е политик. През лятото аутобаните стават още по привлекателни, защото бързо те отвеждат до морето. "Хемус" обаче още не е готова, а от това печели старата столица. На връщане от Варна в края на отпуската не пропускайте да се отбиете във Велико Търново. Освен че ще разгледате Арбанаси и Царевец, може да закриете летния сезон с нощувка в болярска къща.

Всеки българин трябва да посети уникалния музей затвор, в които е бил прикован Апостола след залавянето му. В килия там Васил Левски е прекарал пет от последните си дни, преди да го отведат в София и да го обесят. Затворът се намира зад сградата на бившия турски конак и настоящ музей "Възраждане и Учредително събрание".

Дяконски орар, двата печата на БРЦК и част от черга пази Регионалният исторически музей. Студенти, които са бъдещи кадри в туризма, организират безплатни беседи за чужденци. Ако сте предвидили два дни за региона, може да се отбиете и до тайнствен подземен град, вкопан под Крушевската планина край Севлиево. Само на няколко километра от градчето, над язовир "Александър Стамболийски", се издига уникална крепост, скрита под короните на дървета. Според легендите в недрата на планината е закопано мистичното съкровище на Вълчан войвода. Една от най-големите по площ средновековни крепости се намира в т. нар. Крушевска планина край Севлиево. На 4 км от днешния град в посока северозапад се издигат руините на Хоталич, разположен върху повече от 15 дка. Смята се, че крепостта е издигната около V-VI век. Първоначално е служела за отбрана. Това предназначение е възстановено от българската държава през Х век, за да отблъсква варварските нападения от север и на Византия от юг. Хоталич се намирал между крепостните градове Ловеч и Търново и имал важно административно значение. Съществува до към края на XVII век, когато постепенно се слива със селището под него и започва да носи името Серви или Селви, от което идва сегашното име на град Севлиево.

Досега са разкрити около 100 добре запазени каменни жилища, работилници, църкви и некрополи във външния град и цитаделата, както и над 900 експоната, свързани с местния бит, търговия и изкуство. Външният град имал 4 квартала, простиращи се на 43 дка, и три средновековни църкви, една от които е раннохристиянска базилика от V-VI век. Бил е опасан с висока защитна стена, запазена на места и днес до 3 метра, с пет порти.

Трявна

Заслужава си да се отбиете и до Трявна. Градчето ще ви зареди с чист планински въздух. Трявна се намира на около 20 км източно от Габрово. По време на Възраждането там се развива занаятчийството, търговците и майсторите се замогват. Тук са родени Пенчо Славейков и Ангел Кънчев, тук е живял и Капитан Петко Войвода. Трявна е един от центровете на Българското Възраждане, градът е прочут с иконопис, резбарство, дюлгерство, просвета, църковни и националноосвободителни борби. Запазени са къщите с възрожденска архитектура и произведенията на тревненската иконописна школа. Най-забележителните архитектурни паметници и музеи са Славейковото (Старото) школо, църквите "Св. Архангел Михаил" и "Св. Георги", Часовниковата кула, Даскаловата къща, Славейковата къща, Ангелкънчовата къща, Райковата къща, Калинчевата къща, Царският параклис, Музеят на иконата, Старата баня (нач. ХХ в.), музеите на азиатското и африканското изкуство, Тракийското светилище IV в. пр. Хр., Тракийско скално светилище от ранножелязната епоха - "Сечен камък". Известни са пещерите Килиите, обитавани през II-I хил. пр. Хр. Съвсем близо е село Боженци и село Скорците, съхранило иконописи от Захари Зограф. Други забележителности са крепостта "Стринава" (ХII в.) при с. Царева ливада, Дряновският манастир (ХII в.) и пещерата "Бачо Киро" - най-древното човешко обиталище у нас. На 300 м са Килифаревският и Соколският манастир. Ще видите и римския трансхемски път (III-IV в. сл. Хр.)

Боженци

Няма начин да стигнете до Габрово и да подминете Боженци. Уникалното село е с история повече от 600 години. Началото е легендата за болярката Божана, която преди 6 века извела от разсипаната столица Велико Търново синовете и братята си. Заселили се сред вековните гори и построили селище, наречено на нейно име. Разположено близо до стария римски път Никополис ад Иструм - Августа Траяна - Константинопол, божанкалии векове наред пътуват и търгуват с Русия, Италия, Австро-Унгария, Франция, Анадола ...

Със 110 къщи и около 500 жители, в края на ХIХ век Боженци е административен, търговски, културен и духовен център. Но постепенно хората се изселват. Остават 100 къщи, които са на възраст от 100 до 250 години. Затова през 1964 година селото е обявено за архитектурен и исторически резерват, а четиридесетте души, които живеят в него, го пазят живо. Но в това старинно селище човек и сам да живее, не се чувства самотен, казват местните хора, които са особено гостоприемни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай