Вила "Армира" поведе за Чудесата

Подарявам фланелка на крепостта "Лютица" при вот за Ивайловград, обеща доц. Бони Петрунова

Вила "Армира" поведе за Чудесата | StandartNews.com

Античната Вила "Армира" поведе ударно в тазгодишния вот на кампанията на в. "Стандарт" "Чудесата на България". Първият глас в новото онлайн гласуване даде кметът на Ивайловград Диана Овчарова. Тя направи избора си на сайта bgchudesa.com заедно с главният редактор на в. "Станадрт" Славка Бозукова, археологът, работил по разкопките на Вилата проф. д-р Гергана Кабакчиева, доц. Бони Петрунова и проф. Николай Овчаров. Само за няколко часа античната вила стана №1. До 18,30 часа в неделя "Армира" събра 63% от електронните бюлетини на запалените по историята и миналото ни нашенци в раздел "Културно-исторически атракции". Веднага след нея се наредиха остров Св. Анастасия и замъкът Баба Вида. Трескаво гласуване вървеше и в другата категория - археологическо откритие от 2000 г. насам. Там най-много гласове в първите часове събраха храмовете на остров Св. Кирик, следвани от Провадия-Солницата и манастирът на Паисий Хилендарски.

Фланелка с изглед от средовековната крепост "Лютица" срещу доказан вот за вила „Армира" в кампанията на в. "Стандарт" „Чудесата на България" обеща пък зам.-директорът на НИМ доц. д-р Бони Петрунова. Тя хвърли ръкавицата по време на старта на четвъртото издание на кампанията на вестник „Стандарт", който тръгна от античния комплекс „Вила Армира". „Надявам се от тук насетне да сме сложили камъчето „Вила Армира" в тази не само българска, но и европейска мозайка на Чудесата", пожела при гласуването Диана Овчарова.

„България е една страна на чудесата. Земите ни пазят съкровищата на много епохи и всеки камък у нас не само разказва една история, но и дава мъдрост, от която можем да се поучим за винаги. Благодаря, че сме заедно в битката за културното наследство на България в тези дни на педизборни страсти. Тази кампанията е от малкото неща, които ни зарежда с патриотични чувства и ни обединява като българи", каза Славка Бозукова.

Преди началото на дискусията гостите разгледаха вилата с хилядолетна история, а гид в нея им беше самата д-р Кабакчиева. Младежи и девойки в римски облекла подаваха купи с вода и рози на участниците във форума, за да измият ръцете си по древна традиция. Гергана Кабакчиева разказа за начина на живот на тракийския владетел, собственик на „Армира". Тя предложи да се отвори летище за граждански полети в Свиленград, за да се привлекат туристите от морето към региона.

Във форума за старта на тазгодишната кампания "Чудесата на България" участваха и представители на местния бизнес. Представителят на КРИБ Стефан Димитров предложи държавата да помисли за стимулиране или облекчение на бизнеса, който инвестира в културно-историческо наследство. Собствениците на частни компании от Ивайловградско признаха, че след реставрацията на Армира по европроект и отварянето й през февруари като атракцион все повече хора идват в града им именно за да видят красивите мозайки и запазеното от живoта от преди 2 000 г. В реставрацията й са вложeни близо 1, 5 млн.лв. А след връщането на много от артефактите, съхранявани досега в НИМ, "Армира" е в пълния си блясък. През последните седмици туристи от Турция също проявили интерес да разгледат Ивайловградското чудо Вила "Армира".

В понеделник в Хасково маратонът за Чудесата продължава с дискусия за регионалните маршрути за културно-исторически туризъм, в която ще участват министрите на икономиката и на културата Драгомир Стойнев и Петър Стоянович.

МНЕНИЯ

Светините ни зареждат

Славка Бозукова, главен редактор на в. "Стандарт"

България е страна на чудесата. Не само защото земите ни пазят съкровищата и заветите на траки, римляни, византийци, прабългари. Но и защото всеки камък у нас разказва история. И ни дава мъдрост, от която да се поучим днес. Вила Армира е доказателство за това.

Благодаря, че сме заедно в битката за културното наследство на България в тези дни на предизборни страсти. Кампанията "Чудесата на България" е от малкото неща, които ни зарежда с патриотични чувства и не ни раздерля, а ни обединява нас българите.

Наследството на древния ни народ не може да бъде кампания с начало и край. Затова ние, в. „Стандарт", всяка година си поставяме нови, по-амбициозни цели. Кампанията започна в деня на откриването на мощите на Св. Йоан в Созопол. Само в следващите месеци след това Созопол вдигна със 7% ръста на труризма си и с над 10% на икономиката си. От 2010 г. водим голямата битка държавата да дава повече пари за археология и възстановяване на културно-историческото наследство. Поставихме въпроса за нови обекти в ЮНЕСКО. Тази година акцент в мисията ни е да покажем обектите, възстановени по европейски и други програми, които могат и трябва да бъдат включени в туристически маршрути, за да привличат нови гости в страната ни.

С кампанията получаваме SMS-и от миналото

Доц. Д-р Бони Петрунова, зам.-директор на НИМ

Поздрави за старта на кампанията за Чудесата. Признавам, че в началото бях един от скептиците за кампанията, защото ние, археолоозите, сме като медиатори между миналото и съвремието. Мислех си, какво по-напред ще обявят за по-голямо чудо, след като в България е пълно с чудеса. Сега обаче признавам, че не съм била права. Защото кампанията е все едно че получаваме есемеси от миналото.

Поздрави за организаторите на кампанията за разделянето на две сфери гласуването - за археологическо откритие и за атракция тази година. Изборът за старт на кампанията точно от Ивайловград също е много добър, защото тук на всяка крачка миналото ти говори. Затова взимайте телефоните и се обаждайте на всички свои познати да гласуват!

Древни крепости и гробница ще възродят Ивайловград

Проф. Николай Овчаров

Проблемите на Ивайловград с туризма са в изолираността на района от останалата част от България. 120 километра са и от Кърджали, и от Хасково. Затова районът трябва да бъде включен в общ туристически маршрут. Той може да е в три насоки. Между Кърджали и Ивайловград има много паметници - започвайки от Перперикон, през манастира на Предтеча, вървейки към Ивайловград да се мине през Татул, а после на юг е Крумовград с най-древните рудници, а след 50-тина километра стигаме до Ивайловград. А тук освен Армира, е и крепостта до с. Гугутка, единствените долмени в Източните Родопи.

Ивайловград е свързан в другата посока с Хасково. Там е Александровската гробница, в посока Свиленград са крепостта Мезек и гробницата. Има скалната църква край с. Маточина. Третата посока на маршрута е отварянето на границата с Гърция. Димотика е на 30 км от Ивайловград, запазил е своя средновековен облик, свързан с времето на цар Калоян. Тези три, които описах, могат да извадят Ивайловград от това крайно положение.

Подобна беше ситуацията със Златоград, но след включването му в маршрут, там годишно има по 150 000 туристи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай