В Банско чакат бум на туристи от Турция

В Банско чакат бум на туристи от Турция | StandartNews.com

Кметът Г. Икономов приветства облекчения визов режим

Благоевград. Курортът Банско ще бере плодовете на активната си реклама на турския пазар. Този зимен сезон се очаква бум на гостите от Турция в града под Тодорка. От началото на 2012 г. общината започна работа с турския туристически бранш. Тя участва на големите туристически борси в Истанбул и Измир.

„Радващо е, че общите усилия между местната власт и туристическия бранш срещат разбиране и реакция на държавата в лицето на министъра на туризма Николина Ангелкова. Ние организирахме няколко информационни тура в Банско за турските туроператори. В резултат за последните два зимни сезона вече имаме регистриран ръст на туристи от южната ни съседка над 300 %", заяви кметът Георги Икономов. При проведените разговори с турските туроператори станало ясно, че е сериозен проблемът с еднократните визи и високата им цена. „В тази връзка стартирахме кампания за облекчаване на визовия режим още през февруари 2013 г., когато изпратихме писма за съдействие до Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и МВнР. Тогава не получихме необходимото разбиране, затова сега приветствам действията на министър Ангелкова. Важно е държавните институции да провеждат адекватна политика за подкрепа на туристическия бранш и вярвам, че взетите мерки за повишаване на ръста на туристи от съседни държави ще дадат резултат още в следващите месеци", коментира градоначалникът на Банско.

Министерството на туризма наскоро обяви, че се извършват необходимите действия за облекчаване на визовия режим за туристи от съседните държави. На турските туристи, които искат да посетят българските курорти, ще бъдат издавани двукратни и многократни тримесечни визи, които ще важат в рамките на започналия зимен сезон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай