Туристически маршрути свързват Монтана и Ниш

Туристически маршрути свързват Монтана и Ниш | StandartNews.com

Монтана. Седем туристически маршрута свързват Монтана и сръбския град Ниш. Те са създадени от екипи от двата града по проекта „Опознай непознатата част на Балканите", съобщи Георгия Димитрова, ръководител на проекта от българска страна. Партньорите са от Агенцията за регионално развитие в Монтана и от Регионалния център за развитие на малки и средни предприятия в Ниш.

 

Със седемте маршрута могат да се обиколят малко известни забележителности в двата града. В Монтана това са римската крепост „Монтанезиум", Лопушанският, Чипровският и Клисурският манастири, минералните бани във Вършец, красотите на Берковица. В Ниш на туристите се предлагат римската крепост Медиана, турската крепост от 18-ти век, Челе кула, паметникът на освободителите, Дяволският град.

 

Много от забележителностите, включени в маршрутите, могат да бъдат разгледани в Интернет. Туристите могат да научат предварително какво ще видят в музея на Иван Вазов в Берковица, историческия музей във Вършец и художествената галерия в Монтана.


Разработването на маршрутите е финансирано от европейски фонд чрез програмата за трансгранично сътрудничество България – Сърбия. Те вече са предадени на местните туроператорски фирми, които могат да ги включат веднага в офертите си, допълни Георгия Димитрова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай