Туристи на морето паркират в защитени зони

Туристи на морето паркират в защитени зони | StandartNews.com

Синеморец. За поредно лято не липсват туристи, чиято цел е да паркират направо на плажа. Дори, ако той се намира в защитена местност, алармира бТВ.

Сигнална лента опасва част от устието на река Велека край Синеморец. Съоръжението има за цел да пази девствената природа от превръщането й в незаконен паркинг за поредна година, но нарушители не липсват.

Миналото лято бе показано показа как десетки плажуващи превръщат гората в паркинг, въпреки табелите, че мястото е част от защитената територия на парк „Странджа" и е забранено за коли. След последвалите глоби нарушителите секнаха, но се появиха отново това лято.

„Проблемът е такъв, че хората искат да са колкото се може по-близо до плажа, едва ли не просто гумите им да стъпят върху пясъка", казва Георги Лапчев - кмет на община Царево.

В битката с незаконното паркиране и къмпингуване общината прибягва до нестандартна мярка - огражда горичката.

„В момента сме изпратили писмо за съгласуване в РИОСВ. С него ние правим запитване дали можем да направим долу паркинг с цел да контролираме кои да паркират в южната част на пътя, а не в защитена местност „Устието на река Велека", обяснява Златин Димов - отдел Опазване на обществения ред-Царево.

От екоинспекцията в Бургас отговориха, че теренът е извън границите на защитената местност и паркирането не нарушава режима на природния парк. Мястото така или иначе се ползва, но строеж на инфраструктура не може да има, тъй като Царево няма общ устройствен план.

На този етап общински паркинги няма, но има частни. А собствениците сами определят цената за паркиране върху тревата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай