Студенти също искат развитие на курорта Банско

Студенти също искат развитие на курорта Банско | StandartNews.com

Възпитаниците на две висши учебни заведения в страната застанаха зад исканията на община Банско и местните хора за изграждане на втори кабинков лифт и нови спортни съоръжения в съществуващата ски зона. Студентските съвети към Медицински университет и Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков" в София изразяват своята позиция за подобряване на условията на спорт в страната. Правят го с нарочни декларации.

„Спортът е от ключовите средства за възпитание на младите хора. Студентите се нуждаят от по-добри условия и възможности за практикуване на зимни спортове. Спортът намалява стреса и тревожността, повишава чувството на физическо удовлетворение и настроението. Надяваме се политическата власт в страната да вземе положително решение и да даде старт на мащабното развитие на един проспериращ курортен център като Банско", се твърди в декларацията на учащите в Медицински университет. колегите им от ВТУ са категорични, че курортът трябва да се възползва от потенциала за развитие на планинския туризъм. Да се изгради втори кабинков лифт, за да се привлекат повече туристи. това пък ще доведе до развитие на местната икономика, откриване на нови работни места и интерес на инвеститори.

„Не само в традиционните зимни туристически дестинации, но и в съседните ни страни се изградиха нови ски съоръжения и писти. Конкуренцията в зимния туризъм е сериозна. Държавите дават милиони за реклама. С държавно финансиране в Турция се изграждат четири нови зимни курорта. Сръбските, румънските, косовските власти са разбрали ползите от зимния туризъм и го развиват по всички начини. Очаквам отговорни политически действия от страна на правителството за отпушване на проблема с инвестициите и изграждането на втора кабинкова линия в Банско", твърди кметът на общината Георги Икономов. Решението на този регионален казус се превръща в символ на подхода към постигане на устойчиво развитие на планинските територии в страната като цяло, смята градоначалникът. Той благодари на младите хора за тяхната подкрепа. Младежките общности винаги са били носител на свободното мислене и новаторството, коментира Икономов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай