Стотици вдигат адреналина с рафтинг по река Струма

Деца и възрастни летят с лодки по бързеите

Стотици вдигат адреналина с рафтинг по река Струма | StandartNews.com

Благоевград. По вода и слънце ще им върви на рафтърите тази година, ако се съди по деня на откриването на сезона на екстремния спорт. Рано сутринта в събота стотици любители на рафтинга се събраха край река Струма в началото на Кресненското дефиле.

По-нетърпеливите бяха дошли още в петък и нощуваха в палатковия лагер на „Х-Клуб" край Симитли. Опасенията им за дъждовен ден се разсеяха и повечето се отдадоха на слънчеви бани в очакване на екстремните спускания. За всички тях рафтингът е незабравимо изживяване и много адреналин. Много фирми в последните години организират тийм билдинг за персонала си в буйните води на реката. Приятели също пробват способността си да са като един в лодките и да стигнат до финала.

„За първи път съм тук, от Гоце Делчев съм. Петима души сме. Има ентусиазъм, тръпка, но не и страх и притеснение. Чакаме инструктажа на нашия гид и се хвърляме по бързеите смело и отговорно. Всеки трябва да работи и да гребе за този до него, зависим един от друг, всичко ще е наред", убеден е 23-годишният Иван Щранков. В първия ден на сезона любителите на силните емоции ползваха отстъпка и плащаха по 40 лева, а не по 50 лева. „Важното е, че всички са доволни. Тук е най-ниската цена в света на тези спускания. трасето е дълго цели 13 километра. Само лодката ни струва 2600 евро, екипировката на всеки един е над 150 евро, плащаме и заплати на гидовете. Всеки минава инструктаж, подписва декларация, в цената е включена и застраховка. Пияни и лица под въздействието на опиати не допускаме в лодките.

Водата е идеална за рафтинг, всеки уикенд в петте клуба по поречието на Струма минават общо между 200 и 300 души", твърди ръководителят на клуба за екстремни спортове „Х-Клуб" Станимир Станимиров – Чачи. За най-малките хлапета Пима и друга атракция – въжен парк. В него малчуганите се катерят по мрежи, дървени парапети, автомобилни гуми, железни стълбове. Разбира се, взети са всички предпазни мерки – носят каски, обезопасени са с въжета. Възрастните също могат да разпуснат след опасното и изморително спускане по бързеите с пейнтбол, катерене, стрелба с лък. А вечер е задължително да се послуша рок и да се пийне бира или нещо твърдо, казват рафтърите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай