СНИМКИ: Дискретният чар на планинските хотели

СНИМКИ: Дискретният чар на планинските хотели | StandartNews.com

Гостите получават домашен уют и пасторална гледка

Китни сгради, сгушени между гънките на планината - така изглеждат повечето хотели по склоновете на България. Хората, които ги посещават, обикновено търсят баланс между властната и категорична хубост на баирите с дискретния чар на селските къщи. Точно от него има в изобилие в "Пар авион" в Априлци. Цялото пространство в двуетажния хотел е измислено и направено с много вкус. Измислено е точната дума, тъй като всеки детайл от интериора е създаден така, че да доставя усещането за домашен уют. Хотелът разполага с единични и двойни стаи, както и с апартаменти. Гледката към планината е като в картина на Златю Бояджиев и не е "прикрита" с никакви перденца, така че всеки да се наслади на гората и ливадите със слизащите надвечер стада.

В ресторанта предлагат национални ястия, приготвени по домашни рецепти. В лоби бара гостите разпускат с кафе, чай или питие. Тези, които са решили да отседнат в "Пар Авион", могат да се потопят в отопляемия външен басейн или да изберат разходка в планината. Наблизо малко над Априлци има и конна база, която предлага както уроци за начинаещи, така и езда из живописните местности около града.

Близостта до Троян дава възможност за посещение на няколко интересни забележителности. В село Орешак се намира единственото у нас изложение на народни занаяти. Троянският манастир няма нужда от представяне, всеки българин трябва да го посети, защото обителта е от най-големите ни светини.

Село Рибарица също се развива все по-успешно като целогодишна планинска дестинация с десетки къщи за гости. Традиционно търсачите на романтика и етнопрелести отсядат в едноименния хотел, разположен във вековна широколистна гора. Там има стаи с балкон и с изглед към Стара планина. Традиционната българска кухня в ресторанта и тук е на почит. През лятото градината и басейнът над хотела са любимо място за туристите.

Планина и минерална вода - това пък е възможно най-приятното изживяване в Балкана. Който не е опитал топъл басейн, докато диша чист планински въздух и съзерцава планинските върхове, той не знае какво е сливане на тяло и дух. Край село Чифлика близо до Троян има няколко минерални извора, около които са построени малки уютни хотели. В тях предлагат съчетанието на планински туризъм със спа релакс.

Заобиколен от гористи склонове, хотел "Дива" се намира в долината на река Бели Осъм на две минути от Чифлика. Минералната вода в открития басейн е с температура 34 градуса. Тя е топла и през зимата, така че в него може да се релаксира дори когато навън има сняг. Хотелът разполага и с луксозен СПА център с разнообразни терапии и видове масажи. Ресторантът е на 2 етажа и сервира традиционна българска и интернационална кухня, а камината създава неповторимия уют на живия огън.

В "Рич" посрещат с шампанско

С чаша шампанско и бонбони посрещат всеки гост на входа на СПА хотел "Рич" във Велинград. Целият интериор е решен в ретро шик. Дебели килими и пътеки покриват подовете. В луксозните апартаменти, които си имат имена - Елизабет, Луи и Даяна - са поставени джакузита, така че релаксът да е пълен. На откритата тераса също има три джакузита, в които обаче се влиза не само за отпускане на тялото и душата, но и с лечебна цел. Една от ваните е кремъчна. Водата в нея е сулфатно-натриево-силициево-хидрокарбонатно-флуорна и се използва за балнеолечение при нервни и обменни заболявания, сърдечни неврози, хипертонии, невродермити...

В целия хотел тече минерална вода, която се събира от три извора и е с температура 56 градуса. В спа зоната предлагат масажи, включително и с техники, "донесени" от остров Пукет, както и всякакви разкрасителни процедури. В ресторанта могат да се хапнат специалитети с патица и манатарки.

С топли минерални извори е заобиколен и СПА хотел "Хисар", който се намира в другия голям български балнеологичен център. Хотелът е голям и разполага с две крила - стандартно и делукс. В него има вътрешен плувен басейн с минерална вода с полуолимпийски размери и малък детски. За пълния релакс гостите могат да се отпуснат в топлата минерална вода, докато се наслаждават на гледката на един от най-красивите паркове в Хисар. Римска баня, хамам, ледена стая, кнайп пътека с топла и студена вода, инфраред сауна, малък топъл минерален басейн, приключенски душове, шоков душ, отопляеми лежанки, релакс зона пък глезят гостите в уелнес центъра на хотела.

От Джоголановата къща се вижда цяла Копривщица

Който иска да се потопи в атмосферата на възрожденска Копривщица, трябва непременно да отседне в Джоголановата къща. Това е семеен хотел, в който има всички удобства за модерния човек. Собствениците обаче са съхранили напълно визията и духа на старата възрожденска къща.

Влизайки в сградата, забравяш, че си в хотел. Двойните стаи имат малък вестибюл, в който са сложени миндери, покрити с китеници. Помислено е дори за библиотечка, с която гостът може да се отпусне с книга в ръка и да си изпие кафето на ниска "паралия".

Хотелът разполага с единични и двойни стаи, както и с мезонет, на който второто ниво прилича на чердак. Към всички има модерен санитарен възел, кабелна телевизия и интернет.

Ръчноизработени покривки и черги допълват впечатлението, че се намираш в истинска възрожденска къща. Гледката е към тесните копривщенски сокаци с неповторимите цветни зидове и къщи, обсипани с мушкато.

Всъщност Джолановата къща се намира точно срещу дома на Бенковски, който е музей. Малко по-нагоре по стръмната улица пък е и паметникът на войводата на Хвърковатата чета.

Щъркелово гнездо посреща гостите в ЯЕВ

В комплекса са отделени стаи за хора с увреждания

Щъркелово гнездо е кацнало нависоко в градината на комплекс ЯЕВ. Гнездото не е само декорация, а знак за това, че тук посрещат гостите си подомашному. Комплексът се намира в село Соколица между Карлово и Калофер. Висок зид го отделя от околния ландшафт, а вътре в него е разположено райско кътче.

Основните плюсове на хотела са тишината и спокойствието, което разположението, архитектурата и персоналът предлагат на посетителите. Градината, в която е разположен басейнът, е от най-невероятните места. Тя е майсторски обзаведена с кътове за почивка и развлечение. Мостче, фонтан, статуи от храсти и цветя създават уют на гостите на комплекса. През топлите сезони повечето хора обичат да сядат на масите отвън, които се намират в кокетни беседки, а те са разположени така, че да предлагат уединение.

В комплекса полагат специални грижи за децата. За тях са оформени кътове с катерушки и за игри, а в ресторанта има масички и столчета, за да се чувстват по-удобно.

Близостта до планината и Сопот предполага организирането на екскурзии. В ЯЕВ предлагат велосипеди под наем, конна езда, а най-интересното е, че за любителите на екстремните удоволствия може да се осигурят дори скокове с делтапланер. Освен всичко това ЯЕВ е подходящо и любимо място за сватби, защото в комплекса предлагат всичко необходимо от А до Я. Сватбарите могат да разчитат както на украсите, така и на вкусните гозби, които са сполучлива комбинация между традиционните ястия и гурмето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай