Севт III отпадна от туристически маршрути

Севт III отпадна от туристически маршрути | StandartNews.com

Турове на ресорното министерство заобикалят вила "Армира", Свещари, Златоград. Кметовете - недоволни

Лъчовете са примерни, приемаме препоръки, отговори екипът на Ангелкова

Бронзовата глава на най-могъщия тракийски цар Севт III, която след изложбата на България в Лувъра вече е световна сензация, отпадна от 8-те маршрута за културно-исторически ваканции, предложени от Министерството на туризма. Дестинациите с включените в тях обекти са разпратени до кметовете заедно с покана градоначалниците да участват утре в работна среща за обсъждането им.

Владетелят, с който се снима дори прочутият режисьор Джордж Лукас, обаче няма да очарова туристите, тръгнали по някой от маршрутите. Защото Долината на тракийските царе изобщо не присъства в тях. Ведомството е предвидило маршрут по тракийските ни светилища и могили, но той подминава казанлъшките ценности, пред които се преклони цял свят. "Голямата косматка", "Оструша" и "Шушманец" не са включени в дестинация. За сметка на това в "тракийския лъч" присъства затворената от декември 2014 г. за посещения гробница в Старосел, която пострада от свлачище и все още се ремонтира.
Казанлъшките гробници, които са реставрирани и социализирани, липсват и в другия маршрут за Долината на розите, които е ограничен в периода около розобера.

Десетки други забележителности също останаха извън 8-те маршрута, които ще се дискутират с кметовете на 25 май в София. Сред пропуснатите чудеса са безспорни туристически атракции като гробницата в Свещари, възрожденският Златоград и вила "Армира". Миналата година ивайловградското бижу получи Първата награда на МРРБ за най-атрактивен туристически обект и Специалната награда за културно-историческа атракция в кампанията на в. "Стандарт" "Чудесата на България". Преди 4 години най-богатият частен дворец от римско време събираше едва 4000 посещения годишно. След отличията това са посещенията всеки уикенд.

Много кметове изразиха вчера пред "Стандарт" недоволството си от 8-те предложени продукта, тъй като те не включват известни атракции или пък ги подминават мимоходом. Няма логистична и логична връзка между обектите, те не са съобразени с транспортните артерии, твърдят градоначалниците. Бизнесът пък възрази, че лъчовете не са съобразени с последните инвестиции в регионите. И в същото време информацията към маршрутите е непълна и постна, твърдят вложителите по места. Туроператорите също са категорични, че функцията на Министерството на туризма е да създаде среда на бизнеса, в който той да се развива. Както и да промотира богатството на страната ни и да осигурява достатъчно добрата ни реклама като дестинация.

Целта на публичната дискусия, която организираме на 25 юни в София, е именно да чуем различните мнения и позиции по тези примерни маршрути, обясниха от Министерството на туризма. Целта е да фокусираме вниманието върху съответните региони, а самите маршрути естествено могат да се надграждат и с други забележителности, които не са посочени в примерните турове, казаха още от ведомството. Тези маршрути са примерни, могат да бъдат допълвани и затова искаме да чуем препоръките на местните власти, заявиха от ведомството. Представителите на институцията бяха категорични, че не искат да изземат ролята на туроператорите и бизнеса, а да акцентират върху част от забележителностите, които могат да привлекат туристи в съответните региони.

Включени сме в оферти за най-романтично място на Балканите

Диана Овчарова
кмет на Ивайловград

Недоумявам защо и по какви причини вила "Армира" не е попаднала в списъка на министър Ангелкова. Вероятно този пропуск е някакво недоразумение. Античната вила "Армира" е абсолютната перла на културния туризъм в България. Тя е близо до три граници - българската, турската и гръцката. Набира все по-голяма популярност като интересна дестинация сред родните и чуждите туристи. Обектът бе много умело реставриран по Оперативна програма, за което получихме много награди. Успяхме да си върнем уникалните ценности, открити тук при първите проучвания на вилата преди повече от 30 години. На мястото си са вече уникалните мраморни глави на херми, мозаечните пана с образите на децата и стопанина на вилата и още красоти от римско време, някои от които могат да се видят само в "Армира". Облагородихме инфраструктурата около вилата. Сега около нея е райски кът, в който човек може да напълни гърдите си сред красивата природа на Източните Родопи. Имаме модерен Информационен център, прекрасно място за различни инициативи.
През майските почивни дни отчетохме абсолютен рекорд от 1900 посетители за четири дни, нещо за което преди година-две не можехме и да си помислим. Сега съм още по-горда - за последния уикенд на юни, за да видят с очите си красотата на " Армира", близки и далечни разстояния са пропътували 390 души. "Армира" вече е включена в туристически пакети, които ще се продават зад граница, не само като туристически маршрут, но и като едно от най-романтичните места на Балканите, където влюбените двойки могат да се врекат във вярност. Единият от пакетите, за които подписахме договор буквално преди ден, е за Сватбено пътешествие-подарък във вила "Армира".

Да създадат първо среда за бизнеса

Байко Байков
председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти

Многократно сме заявявали като асоциация, а и отделни представители на бранша при обществени прояви, че задължението на администрацията е да работи за среда на бизнеса, а не да развива бизнес. Нужна е работа по отношение на отделните сегменти или видове туризъм. Разумно е да се подходи по този начин. Нужно е да се предоставят на бизнеса и възможности за взаимоотношения с потенциални партньори. Все пак туроператорите създават продукта.

Да върнат в бюджета изхарчените пари

Румен Драганов
Директор на Института за оценки и анализи в туризма

Парите за това безсмислено действие, разходвани за изработката на тези маршрути, трябва да бъдат върнати в хазната. Не е работа на министерството на туризма да изработва подобни маршрути, а на туроператорите. Маршрутите освен това не са за всички, а трябва да бъдат пазарни и целеви - според спецификите на отделните групи като деца, ученици, пенсионери и т.н. Това, от една страна. А от друга, бих допълнил, че ако министерството все пак изработва подобни маршрути, те трябва да са на база публичните атракции, държавна собственост. Тогава биха били удачни примерни маршрути. И задължително да се приеме преди това концепцията за туристическите зони, места и точки. Министерството в момента не управлява нито една туристическа атракция. Това е ангажимент, който е несвойствена дейност за министерството и е разход както на енергия за работещите в него, така и харчене на държавни средства, които трябва да бъдат върнати в хазната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай