Село привлича туристи с минерална вода в Пирин

Село привлича туристи с минерална вода в Пирин | StandartNews.com

Благоевград. Лековитата сила на минералните извори в кресненското село Ощава води все повече наши и чужди гости тук. Селището е разположено в северозападните подножия на Пирин планина. Водени от болежки хора почти всеки ден се отбиват от главния път Е-79, за да катерят с колите хълма и да изминат 13-те километра до селото. Гостите бързат да посетят двата минерални извора – Хладката и Врялата баня. През последната година тук се лекуват англичани, финландци, французи и израелци.

Водата в първата е с дебит от 24 литра в секунда, с температура 38 градуса. Много отдавна се ползва от местните жители за лечение на опорнодвигателния апарат, на нервната и сърдечносъдовата система, на стомашночревния тракт. През 1983 година са направени изследвания на извора от служители на химическа лаборатория, доказано е, че ценната течност е със свойства като тази в Хисаря. В горещото миро температурата на водата е 65 градуса, дебитът е 19 литра в секунда.

Тези два минерални извора са и гордостта, и болката на малцината местни хора. Защото благодарение на лековитата вода насам идват много туристи. Жителите обаче искат тези мира да се превърнат в модерен балнеолечебен център. Къпалнята се стопанисва от община Кресна. Проблемът е, че по-голямата част от съществуващата база е примитивна и се нуждае от сериозен ремонт. От две години с помощта на общината районът край банята се превърна в парк с липи, американски дъб, кестени. Изградени са външни пътеки, дървена ограда, външна кухня и барбекю. „Тук трябва да се направи балнеосанаториум. Всички сме длъжни да работим, за да се случи това", убеден е кметският наместник на Ощава Кирил Лазаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай