Сайт и реклама водят туристи в античен град до храма на Ванга

Сайт и реклама водят туристи в античен град до храма на Ванга | StandartNews.com

Близо 28 000 посетители в Хераклея Синтика за година

Туристите в античния град Хераклея Синтика се увеличават с всяка изминала година. Растежът на посетителите е средно с 10%. Причината за повишения интерес на гости от страната и чужбина към древното селище е сайтът в интернет, който представя Хераклея Синтика край храма на пророчицата Ванга. Благодарение на него все повече наши и чужди туристи бият път до историческата забележителност. Хората разбират в електронната мрежа, че има такова селище. Впечатлени са от обекта и идват, за да го разгледат, Посетителите се увеличават непрекъснато, това е един от най-посещаваните обекти, целта е да се превърне в музей на открито. Назначен е човек, който да посреща гостите и да ги води из античния град. Поставени са и необходимите информационни табели на български и английски език, които ориентират посетителите как да стигнат до Хераклея Синтика.

„За миналата 2015 година сме имали почти 28 000 посещения. От 2011 г. работим целенасочено, за да рекламираме интересните исторически находки в региона – градския музей, Хераклея Синтика, къщата на Ванга, Самуиловата крепост. Персоналът ни е с 30% по-малко, но гостите са с 10% повече. Много по-добър е коефициентът ни на полезно действие", твърди директорът на музея в Петрич Сотир Иванов.

Целта за тази година е не само да развиваме туризма, но и да опазим и популяризираме културното наследство, подчерта той. Приоритет ще бъде продължаването на проучванията на античния град. „Ще работим със съдействието на Национален археологически институт с музей към Българската академия на науките. При археологически проучвания или други специфични дейности за нас се оказва изключително важно това партньорство. То ни позволява да ползваме таланта и капацитета на други организации, а и техническите им възможности", твърди Сотир Иванов. Сред най-ценните им находки са базилика и три магазина, които са част от градската инфраструктура. Търговските обекти са функционирали между 3 и 5 век след новата ера по време на римската епоха. Намират се в северната част на римския форум.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай