Римските терми с атракция "звук и светлина"

Римските терми с атракция "звук и светлина" | StandartNews.com

Варна. Ефектна атракция в стил "звук и светлина" ще привлича още повече посетители това лято на малките Римски терми край морето. Идеята е там да бъдат поставени тенти, силно осветление, има място за музикална сцена. За довършване на цялостния проект от общинския бюджет са отпуснати 130 000 лева.

Започна реконструкцията на големите Римските терми, като финансирането е по проект от МФ за 150 000 лева. За още 160 000 лева от местната хазна съобщи във Фейсбук кметът Иван Портних. Освен консервация, укрепване и почистване в големите терми до юни трябва да има изграден нов посетителски център, ефектно осветени стени нощем с римски стенописи и сцени, съобщи директорът на РИМ Варна проф. д-р Валентин Плетньов.

Между двата обекта започва и изграждане на пешеходна зона, забранена за движение на коли и с паркинг наблизо за автобусите с туристи. Цяло лято атрактивните исторически обекти ще работят до 22 ч .през нощта, посочи проф.Плетньов.

Големите римски терми са изградени през l-II век и представляват най-голямата римска баня, която е имала уникална отоплителна система.При разкопките в нея са намерени постамент на статуя на Клавдий Аквила и на римските богове Херакъл, Виктория и Меркурий.Малките терми са изградени в V-VI в.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай