Повече чартъри до морето

Повече чартъри до морето | StandartNews.com

Първите туристи от Истанбул във Варна се снимат с наши момичета в носии

Плажовете са готови да посрещат туристи за 1 юни. Летният сезон стартира ударно. Купонджиите вече окупираха Слънчев бряг за първото голямо парти снощи. Морската ни столица пък посрещна пътниците от първия полет на новата редовна линия Истанбул - Варна. Тази година се чакат повече летовници, има ръст на чартъри и круизни кораби.

Ръст на чартърите до морето се очаква този сезон в сравнение с миналогодишния. Най-голямо е увеличението на планираните полети от Беларус, Израел и Словакия, съобщиха от "Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт" АД. До този момент няма анулирани полети от Русия.

30 са новите дестинации от Бургас, които ще обслужват туристите тази година. До 4 точки на света пък за първи път ще летят самолети. Това са Ларнака в Кипър, Бейрут в Ливан, Кишинев в Молдова и Монастир в Тунис. Чартърите ще бъдат двупосочни. До Бейрут са планирани полети всеки понеделник от 1 юли до 15 септември включително. Те ще бъдат изпълнявани от "Болкан холидей".

По български обичай с хляб и сол пък посрещнаха първите 125 пътници от Истанбул по новата авиолиния на националния превозвач "Тюркиш еърлайнс". Самолетът "Ербъс" кацна около 14,30 часа на пистата във Варна, а лентата беше официално прерязана от германската баронеса Анета фон Масенбах, генерален изпълнителен директор на концесионера на двете морски летища "Фрапорт", директорът за инвестициите на "Тюркиш еърлайнс" Ахмет Булат, кметът на Варна Иван Портних и областният управител Иван Великов.

Морската столица на България става 209-та дестинация за турските авиолинии. Туристите, които кацнаха от Истанбул, се надпреварваха да се снимат с красивите момичета в български национални носии, които ги посрещнаха с погача. Анета фон Масенбах приветства гостите на официалното откриване на три езика - български, турски и английски. Тя припомни, че в краткия период от откриване на новия терминал във Варна стартира и авиолинията, по която за по-малко от час ще се стига от Варна до Истанбул, а оттам до 240 точки на света. Промоционалната цена на първите полети е супер - само 79 евро в двете посоки, научи "Стандарт".

Варна е известен студентски град и турските авиолинии ще осигурят на достъпни цени бърз транспорт на студентите от цяла Турция до вузовете във вашия град, каза директорът по инвестициите Ахмет Булат.

Според туроператори, ръстът на туристите тази година ще бъде между 5 и 10%, в това число и на решилите да почиват в България руснаци. Данните от предварителните записвания сочат, че повече българи и румънци са направили ранни резервации в сравнение с миналата година. Леко увеличение има и при германските и френските летовници, твърдят туроператори. Изпълнителният директор на Албена Красимир Станев пък не скри, че лично е скептик и допуска лято 2014 да е по-слабо от миналогодишното.

Значително по-голям е ръстът на круизите. Само за пристанищата в Бургас и Несебър са планирани през сезона близо 80 пасажерски кораба. Повечето от тях ще хвърлят котва в Несебър. Бройката обаче расте динамично, тъй като круизните компании продължават да пренасочват много от пасажерите си към български портове заради кризата в Украйна. Подобна е ситуацията и на пристанището във Варна. Лайнерите, които идват тук, със сигурност ще увеличат значително туристопотока.

Имате много потенциал в различни сфери

Проф. Талеб Рифай, генерален секретар на Световната организация по туризъм към ООН

Луксозно издание на "Чудесата на България" е сред подаръците, които проф. Рифай ще отнесе след посещението си в България. Гостът имаше закрита среща с представители на туристическия бранш. Рифай е роден в Йордания, завършил е университета в Пенсилвания, професор е по урбанизация и градски дизайн. От тази седмица вече е и български професор - доктор на науките в УНСС. Проф. Рифай се е запознал и със стратегията за развитие на туризма до 2030 година, която кабинетът прие на своето изнесено заседание в "Евксиноград" в началото на месеца. Той останал удивен от анализите и перспективите за развитие на сектора у нас. Варна беше избрана и за мястото, където проф. Рифай и председателят на Българската туристическа камара Стоян Лазаров подписаха световния етичен кодекс за туризъм, който е приет от 2001 година.

- Проф. Рифай, разбрахме от зам.-министър Бранимир Ботев, че са ви запознали с националната кампания на вестник "Стандарт" "Чудесата на България". Какво мислите за нея?

- Да, чух за вашата кампания, но очаквам повече информация за нея. Много е важно да се развие туризмът с маршрути.

- Бяхте на откриването на новата авиолиния Истанбул - Варна, с какви впечатления сте?

- 54% от туристите в света летят със самолети и е хубаво, че турските авиолинии избраха Варна, перлата на Черноморието, за своята корона. Градът натрупа много енергия през последните две десетилетия, която тепърва ще се развива и тази нова самолетна връзка с Истанбул, един от най-жизнените икономически центрове в света ще помогне за това.

- Какъв е потенциалът на българския туризъм?

- Вашият проблем е, че имате прекалено много потенциал в различни сфери и трябва да се избира. Имате възможности за СПА туризъм, планински, културен, исторически, екологичен, да не забравяме селски туризъм и, разбира се, морският туризъм. Министерството на икономиката и енергетиката има голямо предизвикателство откъде точно да започне развитието на своята стратегия.

Хотелиери на курс в Агенцията по храните

Ресторантьори и хотелиери ще минат на инструктаж в Агенцията по храните. Инспекторите от Добрич, Варна и Бургас ще се срещнат със собствениците на магазини за търговия на едро и дребно, на заведения за обществено хранене, хотелски комплекси, наематели на плажни ивици и др., които имат отношение по изхранване на туристите. Бизнесмените ще бъдат запознати с изискванията за съхранение и предлагане на храни, както и с мерките за недопускане на нарушения и предпазване на клиентите от неприятни стомашно-чревни преживявания. Служителите на агенцията ще дадат информация и за резултатите от миналогодишните проверки край морето по време на активния туристически сезон. И тази година проверките ще са стриктни и повсеместни, обещават от БАБХ.

Откриват три пъти сезона в Слънчев бряг

Извънземни нападнаха Южния плаж на курорта в нощта на дискотеките

На три пъти тази година ще бъде открит летният сезон в курорта Слънчев бряг. Първата фиеста беше в петък вечерта. Именно снощи беше даден стартът на дискотечния сезон. След това на 6 юни ще има официална церемония, на която са поканени президентът Росен Плевнелиев и премиерът Пламен Орешарски, както и икономическият министър Драгомир Стойнев. Последното откриване ще е със заря дни по-късно.

От години "Слънчев Бряг" АД и хотелиерите празнуват отделно. Първият старт е насрочен за 6 юни. Официалната церемония ще се състои на открито на централната алея в града заедно с официалните лица. Очаква се празненството да премине под знака на честванията, посветени на 55-годишнината от създаването на курорта. Специално по този повод ръководството на "Слънчев бряг" подготвя издаването на специална пощенска марка. Тя ще бъде с кадър от визията на модерния курорт. Акцент в официалното откриване на сезона ще бъде голяма изложба "55 години Слънчев бряг". Експозицията ще разкаже историята на курорта в снимки и текст. Няколко дни по-късно хотелиерите в Слънчев бряг ще дадат отново старт на сезона с пищна заря и изискан коктейл.

Серията от официални тържества започна снощи, когато в курорта бе открит дискотечният сезон с нашествие от извънземни пришълци. Гостите от други планети и галактики "нападнаха" баровете на Южния плаж. Най-хитовата дискозона "Какао Бийч" бе окупирана от странни извънземни същества, облечени в метални брони и корсети. Първите гости станаха свидетели на истински междузвездни войни в диско вариант. Фантастичният спектакъл снощи започна с огнено шоу в компанията на Andromeda-robot и холандския диджей Franky Rizardo. Купонът на Южния плаж продължава и в събота вечер с горещото шоуто Luxiry Night.

Концерт на Орлин Горанов и Тони Димитрова ще открие туристическия сезон в Созопол. Музикалното събитие ще бъде на 2 юни от 20 часа. Домакин на събитието е Амфитеатър "Аполония". След концерта на небето над Созопол ще има грандиозна заря.

Сянката без пари в Албена

Сянката в курорта Албена ще е безплатна за гостите. Освен чадър те ще имат право и на два шезлонга. Ако обаче отидете за ден на плаж в курорта, то стационарният чадър на пясъка ще ви коства това лято 7 лв. вместо 6 лв., както беше миналата година. С левче по-евтин обаче тази година е шезлонгът - 4 лв., вместо досегашните 5 лв. Шалтето е на цена от 2 лв. В курорта се предлагат и преместваеми чадъри, като цената на чадър, който може да се бодне в свободните зони на плажната ивица, е 4 лв. Дружеството запазва таксата за автомобил, като гостите на хотелите заплащат 6 лв. за колата си за целия престой. 6 лв. е цената за 24 часа за тези, които не са гости на хотелите, като през юли и август в съботните и неделните дни таксата за автомобил ще е 10 лв., заявиха от комплекса.

Сянката в Бургас 3 лв., балдахините на пясъка - 60

Цените на плажните екстри този сезон остават без промяна в Бургаско. Чадърите и шезлонгите не поскъпват никъде, но и няма плаж, на който да са поевтинели. Най-скъпи са чадърите и шезлонгите в Слънчев бряг. Туристите там плащат по 8 лева за всяка екстра. Стандартният комплект от 2 шезлонга с един чадър струва 24 лева. Най-евтина отново и това лято ще бъде сянката в Бургас. Екстрите там остават заковани на 3 лева. Между 4 и 5 лева ще плащат летовниците за шезлонги и чадъри в най-южните курорти Китен, Приморско, Ахтопол и Царево. В Созопол чадър на пясъка може да се наеме срещу 6 лева на ден. Толкова струва удоволствието и на охраняемата ивица в местността Иракли. Плажът на река Вая там е единственият, който бе открит предсрочно и вече приема летовници.

Стартът на сезона там бе даден още на 23 май. Всички останали ивици ще открият плажния сезон на 1 юни. Почти всички плажове имат обособени ВИП зони за най-претенциозните туристи. Чадър с два шезлонга и масичка с включено обслужване от сервитьор струва 36 лева. Луксозните балдахинови шатри на пясъка с меки легла пък могат да се наемат на цени между 40 и 60 лева.

Удоволствието под чадър на красивия бряг на най-елитната почивна база в "Евксиноград" е само 3 лева. Шезлонгът е 4 лева и цените не са променяни от няколко години насам.

Най-скъпа на север е сянката в Златните - чадър и шезлонг по 8 лева. В курорта "Св. св. Константин и Елена" са по петарка. На най-народния плаж в "Аспарухово" чадър и шезлонг струват колкото в "Евксиноград" - по 3 и 4 лева. На централния плаж във Варна са по пет лева. В заведенията на пясъка имат приемлив търговски трик - сядаш на шезлонг и под чадъра без пари, но с минимална консумация 10 лева на ден.

Нови полети до Бейрут и Загреб

Редовна сезонна линия открива "България ер" по атрактивната дестинация София - Бейрут - София, съобщиха от превозвача. Те ще се изпълняват от 6 юли до 1 септември включително. Цената на еднопосочния билет София - Бейрут е 109 евро, а в обратна посока - 119 евро. Двупосочните билети струват 228 евро, като тези цени важат до днес, 31 май, уточняват от превозвача. В цената е включен и превозът на един ръчен багаж до 10 кг и един чекиран - до 23 килограма.

От вторник, 3 юни, летище София вече ще има директна връзка и със столицата на най-новата страна членка на ЕС - Хърватска. По редовната линия Загреб - София и обратно ще оперират самолетите на нискотарифната авиокомпания Dalmatian Airlines. Полетите ще са три пъти седмично - във вторник, четвъртък и събота. Машините на превозвача ще кацат в София в 13.55 часа и ще излитат обратно в 14.25 часа. Досега пътниците за Загреб летяха през Виена или пътуваха през Сърбия с автобуси или леки коли.

За петък, 13 юни, е планиран и първият полет по най-новата линия на Wizz Air София - Малта.

Плащаме почивка на украински деца

Кабинетът ще отпусне 47 000 лева за лятна почивка на деца на загинали по време на протестите в Киев. Проектът за постановление за средствата по бюджета на Външно министерство е пуснат за обсъждане в сайта strategy.bg. По молба на украинското министерство хлапетата ще бъдат разделени на две групи - наследници на загиналите от Майдана и на загинали военнослужещи, с цел избягване на евентуален конфликт. Общият брой на почиващите е 56 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай