Посрещат изгрева в Созополис

Кен Хенсли и "Сънрайз" канят феновете на "Джулай морнинг" в комплекса

Посрещат изгрева в Созополис | StandartNews.com

Созопол. Супер новина за почитателите на истинския рок - само преди няколко дни мистър "Юрая Хийп" Кен Хенсли е дал съгласието си заедно с вокала на родната група "Сънрайз" Георги Мархолев да изпълнят "Джулай морнинг" насред тракийските гробници на 2400 години във ваканционното селище в Созополис. Двата некропола са вдигнати на най-енергийното място в комплекса в близост до нос Колокита, или Тиквичка, както се превежда наименованието от гръцки. В могилите, които са консервирани, са намерени амфори, монети и керамика от около 320 г. преди Христа, като по всичко личи, че там са приключили земния си път знатни хора.

Самите гробници са датирани от периода около IV век преди н. е. Мястото е особено и заредено с положителна енергия. Преди хилядолетия то било достъпно само за високопоставени особи. Обичайно гробниците са отворени само за собствениците в Созополис и техните гости. На 1 юли 2014 г. обаче входът във ваканционното селище ще е свободен, а мястото между некрополите ще се превърне в рок сцена. Освен Кен Хенсли и "Сънрайз" в музикалния спектакъл ще вземат участие и още родни групи и изпълнители, а купонът като на всеки Джулай е гарантиран. Мястото също не е избрано случайно, защото датата е официалният празник на комплекса и на нея всяка година се организира официално откриване на летния сезон, макар и комплексът да е целогодишен. Идеята е първи юли да стане и неформален празник на свободния дух, обясни Мархолев.

Концертът на Хенсли и "Сънрайз" ще е само едно от съвместните участия, които предстоят на легендарния музикант и родната банда. През пролетта те планират мащабно съвместно европейско турне в 20 държави, сред които Германия, Белгия, Холандия, Люксембург, Полша и други. Концертите ще са част от дългогодишните усилия на автора на хитовите на "Юрая Хийп" Хенсли да промотира зад граница българския рок. Турнето ще представи новия двоен албум на родните музиканти S.O.S, в който са включени 12 авторски парчета и 11 кавъра. В новия прочит на творбите се е включил и Хенсли. Рок музикантът е и промоутър на България като туристическа дестинация и с голямо желание се е включил в проекта Rock on the rocks - създаването на музикален филм с изпълнения на "Сънрайз" и Хенсли на фона на родни каменни пейзажи както сътворени от природата, така и от човешка ръка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай