Поморие става столица на европейския СПА туризъм

Поморие става столица на европейския СПА туризъм | StandartNews.com

Поморие ще стане европейската СПА столица от 14 до 17 май. Тогава Европейската СПА асоциация (ЕСПА) ще проведе годишния си конгрес в морския ни курорт. Срещата на лидерите в сектора е най-значимото събитие за бранша на Стария континент. Конгресът у нас става възможен след няколкогодишните усилия на Българския съюз по балнеология и СПА, съдействието на община Поморие и е под патронажа на икономическото министерство. Още преди да пристигнат експерти, кметове на СПА общини и лидери в оборудването за балнео и уелнес центрове,

Поморие вече е познат и популярен курорт заради рекламата на древния Анхиало в интернет страницата на ЕСПА. В нея е описана както тракийската и римската история на градчето, така и предимствата на лечебната кал, родните вина, прясната риба. Популярност в Европа ще добият Музеят на солта, Тракийската куполна гробница, манастирът "Св. Георги", както и архитектурният резерват "Стари поморийски къщи".

Страната ни все още е непозната като СПА дестинация на европейската сцена, но това може да се промени с целенасочена държавна политика и реклама, категорични са експертите. Първите семена на познанието ще бъдат посети сега в Поморие. А държавата ни има своите предимства. На първо място България е със специфичен релеф, който формира климатични зони, благоприятни за балнео, СПА и уелнес туризъм. Това обяснява д-р Татяна Ангелова, която е експерт към Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. Повечето балнео курорти у нас се намират в Предбалкана, където климатът е умереноконтинентален с характерните по-меки зими и не така горещи лета. В топлата и слънчева Тракия пък бликат много минерални извори. В южните части на Родопа планина, по течението на реките Струма и Места се чувства влиянието на Средиземноморието. В България има градове, в които практически няма мъгли, обяснява Татяна Ангелова климатичните достойнства на страната ни. Второто ни предимство са невероятните природни лечебни фактори - минерални води, калонаходища и море.

На територията на страната има около 130 находища на минерална вода с над 500 водоизточника в режим на експлоатация с дебит над 5000 л/сек. Към този количествен показател прибавяме голямото им разнообразие - от много слабо минерализирани (Княжево) до разсолите в Провадийско. От студената вода във Вонеща вода с 12 градуса по Целзий до горещия и единствен гейзер на Балканите в Сапарева баня с над 100 градуса по Целзий. В състава на много минерални води има газове като сероводород и радон. Най-силно радоновата вода у нас е Соленото изворче в Наречен с наличие на радон 120 nCi/l, с което се нарежда на пето място в света по този показател. Във водите се срещат и активни микрокомпоненти като йод, флуор, метасилициева киселина в колоидално състояние и кислород. Към това безценно богатство на минерални води се прибавят лиманните калонаходища, които са наредени като броеница по крайбрежието на Черно море. Това са Шабленска Тузла, Балчишка Тузла, Варненското, Поморийското и Бургаското езера. Разполагаме и с торфени находища - Баня, Карловско, и Байкал, Кюстендилско. С продукта, който предлагат членовете на БСБСПА, България не отстъпва на утвърдените европейски държави в това направление като Германия и Чехия, обяснява Ангелова. Липсва ни обаче достатъчно реклама и маркетинг, категорични са експертите.

Освен красота чрез водата минералните извори у нас даряват и здраве. Питейното балнеолечение с успех се прилага при стомашно-чревни, жлъчно-чернодробни и бъбречно-урологични заболявания в курортите Хисар, Велинград, Старозагорски минерални бани, Девин, Вършец и други, обяснява доктор Ангелова. Външно балнеолечение може да се прилага при болести на опорно-двигателния апарат, свързани с дегенеративни промени, възпалителни ставни в стадий на ремисия, посттравматични състояния, периферна и централна нервна системи, дерматологични, гинекологични, метаболитни и други проблеми. Медикъл СПА центровете пък предлагат възможности за профилактика и рехабилитация.

Очаква се чуждите туристи в България да се увеличат, след като в Поморие от 14 до 17 май се проведе годишният конгрес на Европейската СПА асоциация (ЕСПА). В резултат на престижното събитие страната ни ще добие популярност като дестинация за лечение и красота чрез минерална вода. Какви са причините лидерите в сектора на Стария континент да изберат България за домакин на конгреса си, попитахме генералния секретар на Европейската спа асоциация Йоахим Либер.

- Господин Либер, кои доводи натежаха при избора на страната ни за домакин на годишния конгрес на Европейската СПА асоциация?

- Българският съюз по балнеология и СПА вече 6 години е член на нашата асоциация. През това време те играха активна и конструктивна роля в нашата работа като асоциация. В резултат на усилията им Генералната асамблея на ЕСПА единодушно гласува годишната ни среща този път да се осъществи в Поморие, България.

- Къде според вас стои страната ни като СПА дестинация в сравнение с останалите страни от Стария континент?

- СПА и здравните курорти в България имат дългогодишни традиции. Още в древността Хисаря и Кюстендил са били основани от тракийците именно заради минералните извори. Те са били особено популярни дестинации по времето на древен Рим, особено през лятото, когато се са наслаждавали по-пълноценно на изворите. Те също са били използвани за лечение и като превенция на здравословни заболявания, особено за хронични такива. И в момента в курорти като Хисаря, Сандански и Велинград работят много модерни хотели, пансиони и СПА клиники, които привличат клиенти от Централна и Северна Европа с лековитите си извори. Търсена е и лечебната кал в Поморие, както за СПА, така и за уелнес процедури, като е особено атрактивна за чужди туристи. Така че това, което България предлага, е много комплексно в европейски контекст.

- Кои са нашите предимства и недостатъци в сектора?

- Предимството ви като дестинация е много доброто съотношение между много добри цени и високо качество на медицината и терапевтичната работа. Като недостатък мога да посоча недостатъчно развития публичен транспорт извън пиковия сезон и липсата на езикови умения, особено от страна на заетите в сферата на услугите.

- В каква насока трябва да съсредоточим усилията си, за да се превърнем в популярна СПА дестинация?

- България е много малко позната като СПА дестинация в Европа и в световен мащаб. По-добра реклама и по-активен маркетинг са задължителни, за да се променят нещата. Трябва да се фокусирате в представянето си върху дългогодишните СПА традиции, започващи още от древността, и върху качеството на местните натурални средства за превенция, както и на доброто ниво на медицинския ви персонал.

- Кои са последните тенденции в сектора?

- Световните тенденции са ясни - по-кратки престои от 7 до 10 дни в СПА центровете и от 3 до 5 в уелнес. Клиентите вече изискват лично отношение и грижа, както и добавена стойност на вложените от тях средства. Все по-популярни са "ол инклузив" СПА пакетите, в които в крайната цена са включени разходите за транспорт, трансфер, настаняване, храна и всички разкрасителни и медицински процедури.

Може ли минералната вода да бъде опасна, попитахме изпълнителния директор на Национална специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация, експерт към Български съюз по балнеология и СПА туризъм (BUBSPA) д-р Татяна Ангелова. Дамата е и сред "виновниците" за провеждането на годишния конгрес на Европейската СПА асоциация в Поморие.

- Какво ще донесе за страната ни годишната среща на Европейската СПА асоциация в Поморие?

- Естествено, че очакваме добри резултати. Самият факт, че ще дойдат представители от водещите в областта на СПА туризма страни като Германия, Италия и Чехия, е от голямо значение. Тук ще бъдат г-жа Ланг - дългогодишен кмет на Баден-Баден, която е създала марката на курорта. Ще гостуват и кметове на балнеообщини от Германия, г-н Мартин Плахи - президент на ЕСПА и генерален мениджър на СПА хотели в Чехия, и др. В последните години Българският съюз по балнеология и СПА туризъм направи много за популяризирането на страната ни като успешна СПА дестинация. Не е случаен и фактът, че членовете на този съюз са представители на хотели, предлагащи добър туристически продукт, които нямат притеснения да излязат на международния пазар.

- Могат ли да бъдат вредни СПА процедурите?

- В медицинската наука има т.нар. противопоказания за провеждане на балнеолечение и калолечение. Те са добре известни на медиците и внимателно се съблюдават. Например инфекциозни заболявания, възпалителни заболявания в остър стадии, открити рани на кожата са противопоказания за балнеолечение.

- Полезна ли е минералната вода за всекидневна употреба?

- 80% от минералните води в страната са слабо минерализирани с прекрасни органолептични качества. Тези, които могат да се ползват за ежедневна употреба, се намират на пазара. Имаме води, които могат практически да се пият непрекъснато. Потребителят трябва да се научи да чете етикетите на минералните води. На тях е обозначен физико-химичният състав. Тези води, които имат флуор над 1,5 мг/л, могат да се редуват с води, които имат по-ниско съдържание на този елемент. Оказва се, че голяма част от населението ни не приема достатъчно вода в ежедневието. По принцип човек трябва да пие около 1,5 литра вода за 24 часа. Все пак това количество трябва да бъде съобразено със сърдечно-съдовия му статус.

- Колко често трябва да сменяме марките на водата, която пием?

- Класическите курсове на балнеолечение се провеждат средно по 20 дни два-три пъти в годината, като се приема по 1,5-2,0 литра вода на 24 ч. Така че през около 20 дни може да променяте марката минерална вода, която приемате. Ние разполагаме с минерални води, които са много бедни на елементи и практически няма проблем да се пият целогодишно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай