Планът за писти на Витоша на поправителен

Планът за писти на Витоша на поправителен | StandartNews.com

Новият план за управление на природен парк Витоша е върнат за доработка, съобщи екоминистърът Ивелина Василева. В него е предвидено зоните за туристическа дейност, включително и ски туризъм, да нараснат до 40% от територията на парка. "Предложението не е обосновано, искаме ясна аргументация както и прецизиране на зоните и режимите за извършване на икономическа дейност в тях", посочи Василева.

Възложител на новия план за управление на Витоша е дирекция "Природни паркове" към Министерство на земеделието, а изпълнител е фирмата "Пролес инженеринг". Екоминистърът заяви, че са им дали срок до март да представят коригирания план, след което може да се насрочи разглеждането му от Висшия екологичен експертен съвет. При положително становище от екосъвета планът може да бъде приет от правителството.

"Искаме максимално бързо да придвижим процедурата, целта ни е планината да е достъпна за хората и да дава възможност за отдих и туризъм. Трябва обаче да се гарантира опазването на природата, Витоша е най-старият природен план на Балканите", коментира Василева. Тя обясни, че обособяването на нови ски зони не е забранено, но екоминистерството не вижда аргументи те да са 40% от територията на парка, при положение, че в момента са 7-8%. "Колко ще е процентът, е въпрос на анализ и преценка как развитието на туристическите дейности ще се отрази на биоразнообразието. Със сигурност строителството на нови сгради не е позволено", заяви още Василева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай