Перперикон пали ученици за археологията

Тийнейджъри събират снимки за светилището на Дионис

Перперикон пали ученици за археологията | StandartNews.com

Кърджали. Млади историци и краеведи от Кърджали призовават съучениците си да подкрепят Перперикон в кампанията „Чудесата на България".

„Мащабните проучвания на Скалния град на траките през последните години са причина част от средношколците да се включат в клубовете по история и краезнание", обясни ръководителката Станка Вълова. Тя съобщи, че някои момчета и момичета сериозно са решили да кандидатстват археология. Други пък се справят чудесно като гидове на свои приятели от страната и чужбина. Тийнеджърите от Езикова гимназия „Христо Ботев" събират всичко за находките на светилището на Дионис, притежават и богат архив от снимки. „Перперикон и Татул са емблемата на нашия край. Те дадоха тласък на културно - историческия туризъм. Само за няколко години регионът ни се промени, построиха се много хотели", споделят двама от най – активните участници Боян и Тодор.

Момчетата са уверени, че след приключване на проекта „Перперикон –дом на богове и хора", археологическият комплекс ще стане още по - достъпен и атрактивен за хилядите посетители. Младите историци и краеведи в Кърджали участват активно в опознаването на богатото историческо наследство на Източните Родопи. През октомври заедно с още 300 ученици от региона изминаха 100 км „По стъпките на героите от Балканските войни", а техни разработки по темата бяха отличени в национален конкурс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай