Павлова сложи под лупа строежа на къмпинг "Юг"

Павлова сложи под лупа строежа на къмпинг "Юг" | StandartNews.com

Екоминистърът може да спре проекта за комплекс заради законови нарушения

Регионалният министър Лиляна Павлова се захвана да следи под лупа изливането на бетон на къмпинг "Юг" край Царево. От днес (б.р. - вчера) регионалните екипи на ДНСК и Агенцията по геодезия, картография и кадастър правят проверка и заснемане на извършваните строителни работи там, съобщи тя. Направените вчера заснемания показват, че по време на Великденските празници две бетонни плочи са излети на територията на частен имот, но не попадат на морския плаж, посочи Павлова.

Експертите на ДНСК са констатирали несъответствия в документите от гледна точка на строителния контрол, каза регионалният министър. Павлова допълни, че строежът може да бъде спрян по преценка на общината, тъй като тя е отговорна за контрола на обекти от пета категория, какъвто е вилното селище на къмпинг "Юг".
Първите заключения на експертите показват, че не са спазени всички процедури по Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и Закона за биологичното разнообразие (ЗБР).

Ако това се потвърди, министърът на околната среда и водите ще предприеме принудителна административна мярка за спиране на строежа до приключването на необходимите процедури по ЗБР, каза зам.-министърът на околната среда и водите Бойко Малинов. Издаденото през 2004 г. решение по ОВОС е изтекло към момента на издаването на разрешението за строеж, обясни Малинов. Инвестиционното намерение на фирмата строител е неприложимо, тъй като решението по ОВОС не се отнася до строителство в урбанизирана територия, обясни Малинов. Фирмата не е направила оценка за съвместимост в съответствие с разпоредбите на Закона за защитените територии. Съгласно специализираните карти строежът не е извършен върху дюни, каза още заместник-министърът.

Имотът, в който по време на почивните дни започна строителство, от 2004 г. е с променен статут и е обявен за урбанизирана територия, за която има одобрен подробен устройствен план (ПУП), обясни министър Павлова. През декември 2012 г. е издадено разрешение за строеж от главния архитект на община Царево за вилно селище от пета категория в частен имот, каза министърът. Тя припомни, че на 17 януари 2013 г. РДНСК-Бургас отменя издаденото разрешение като незаконно с мотив, че за попадащите в селището обекти няма предвидено присъединяване към техническата инфраструктура и решението по ОВОС за територията е изтекло. През декември същата година Административният съд в Бургас отменя решението на ДНСК с мотива, че тя не е компетентният орган, каза още министърът.

Цяло лято летуват, оставят 100 т боклуци

Георги Лапчев, кмет на община Царево

Това е един изкуствено създаден скандал. Говори се манипулативно, с неверни факти и твърдения. Първо, инвестиционният проект не е на "Корал", а в съседния залив, в бившия къмпинг "Юг". Второ, строителното разрешително не е издадено три дни преди Великден, а преди повече от 2 г. Тези хора, които подлудиха държавата, се сещат в началото на всеки сезон, че има море и тръгват да го спасяват и да вдигат скандали. През цялото лято имитират, че нещо правят, а щом дойде септември, забравят и за природа, и за море и ни оставят на нас крайбрежието, затрупано с тонове битови отпадъци. Същите хора, които твърдят, че милеят за природата, през миналата година "забравиха" над 100 тона боклуци върху земите, които уж бранят от замърсяване. Община Царево ги извози за собствена сметка. Други лъжи, които се внушават, е, че ДНСК е отменила 18 строителни разрешителни в района на "Корал". Истината е, че бяха отменени само 6 и всички заповеди за отмяната бяха обжалвани пред съда и впоследствие бяха признати за абсолютно законни. Същата тази група има интерес от това, защото след случването на частния проект няма да могат да почиват безплатно цяло лято и да трупат боклуци.

Строят върху пясъка с рамо от удобен съд

Атанас Русев, "Да запазим "Корал"

Това, което се случва на къмпинг "Корал", е скандално - строи се върху пясъка, унищожават се дюните. Кметът на Царево твърди, че всичко е законно, но не е точно така. На експертния съвет в общината е имало представител на РИОСВ, който не е взел никакво отношение, за да оспори ОВОС. През октомври миналата година ДНСК установи, че 35 строителни разрешителни в къмпинг "Корал" са незаконни. Дори шефката на ДНСК Гечева каза: "Това не мога да си го представя как се е случило". След това и министър Екатерина Захариева предупреди, а от МОСВ изпратиха писмо в община Царево да не си помислят изобщо да строят. Сега се оказва, че имало решение на съд. Кой съд се е произнесъл, сигурно някой удобен.

Правим бунгала като от 70-те

Стамо Стамов, управител на ИФ "Фаворит"

Инвестиционен фонд "Фаворит" като инвеститор разполага с всички необходими документи за започване на едно строителство. Нямаме никакви притеснения, защото всичко ни е изрядно и прозрачно - от проучването, ОВОС, строително разрешително, съгласуване на ВиК и електроснабдяване. Тук минаха много проверки. Нередности не бяха открити. Наложи се да минем и през съда, защото преди две години, когато извадихме строителното разрешително, някой пусна жалба с твърдението, че е незаконно. След това РДНСК действително отмени това строително разрешително с някакви мотиви, че има нарушения нещо по ВиК и ел.захранването. Ние обжалвахме в съда и в съдебната зала се оказа, че няма никакви нарушения, включително и тези, за които РДНСК твърдеше, че има. Тук няма никакви дюни. Как иначе ще извадим ОВОС. Нашият проект е за 16 дървени бунгала, 2 от тях са към морето, а останалите навътре сред дърветата. Планирали сме да ги възстановим във вида им от 70-те години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай