Пари от туризма за биозеленчуци

Пари от туризма за биозеленчуци | StandartNews.com

Средства от туристическия данък да отиват за изграждане на екосистемни паркове, опазване на околната среда и стимулиране на биопроизводство. Това предлага Румен Драганов от Института за анализи и пазарни оценки в туризма. Идеята вече е подкрепена от две черноморски общини. Средствата за изграждането на парковете ще дойдат от парите, събирани от общините като туристически данък. 20% от тях ще се отделят за изграждане на парковете.

Със средствата ще се субсидират собственици на земя, които за сметка на това ще трябва да произвеждат биопродукция, да опазват екосистемата, да защитават треви и гори. Субсидии ще се предвидят и за защита чистотата на въздуха и водата, ще се подпомага свободният улов. По този начин ще се изпълни и една от европейските директиви, която препоръчва създаването на подобни екосистемни паркове, обясни Драганов.

Първите три пилотни парка, които ще бъдат направени, ще са в Поморие, Албена и Шабла. Към момента кметовете на черноморските общини са съгласни с идеята и нямат против да отделят всеки пети лев за създаването на подобни паркове. През май предстоят разговори за развитие на идеята. Част от същата туристическа такса да бъде отделяна за национална реклама, поиска преди време туристическият министър Николина Ангелкова. Тогава обаче кметове и туристическият бизнес скочиха срещу предложението с довода, че така парите ще потъват някъде без видим ефект от тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай