Паника в Албена заради спиране на тока

Паника в Албена  заради спиране на тока  | StandartNews.com

Паника цари в Албена заради предстояща профилактика на мрежата в курорта на 15 и 16 юни от 10 до 17 часа. 4000 туристи могат да останат без ток по време на ваканцията си, алармираха от ръководството на комплекса. На 11 юни дружеството "Албена" АД е уведомено, че ще бъде извършена профилактика на 4 от седемте трафопоста, които са на "Енерго-Про" по силата на съдебно решение, което "Албена" АД оспорва в съда в Страсбург. Според енергийното дружество тя ще бъде проведена, без да се спира електричеството. От туристическата компания обаче се опасяват, че ако електричеството спре, това ще е катастрофа. От посочените трафопостове при спиране на тока ще бъде засегната цялата горна зона, където в момента има 4000 туристи. Ще им създадем неудобства, да не говорим за храната, която ще трябва да изхвърлим, асансьорите няма да работят. Това обяви изпълнителният директор на "Албена" АД Красимир Станев. Ще търсим съдействие от министър-председателя Бойко Борисов, министъра на енергетиката и министъра на туризма и ще сезираме и потърсим съдействието и на всички европейски институции заради ситуацията, пред която ни поставя "Енерго-Про", обясни той.

Думите му бяха подкрепени от консултанта инж. Димитър Петров, който бе категоричен, че профилактиката задължително изисква обезопасяване и спиране на напрежението. Без това да е направено, по закон дори вратите на трафопост не могат да бъдат отворени и той да бъде само изметен, заяви той. Профилактика през сезона е против интересите на "Албена". Защото в курорта има и медицински център, който освен летовниците обслужва като спешен център съседни населени места като Оброчище и Кранево, обясни Петров. Комплексът дори трябва по наредба да е нулева категория, при която спиране на електрозахранването се прави единствено за време, за което дежурен оператор да прехвърли ръчно към резервно захранване, допълни той.

Немски туроператор: Застрашен е имиджът

Скандалът със спирането на тока в Албена вече е стигнал и до туроператорски фирми."Албена" АД е получила писмо от немския туроператор DER Touristik. В него чуждата компания изразява "категорично несъгласие подобни мероприятия да се провеждат в средата на сезона, водейки неизбежно до грубо нарушаване на спокойствието и комфорта на общите ни клиенти. Такава ситуация ще предизвика не само вълна от рекламации, а ще застраши записванията за сезона и сериозно ще накърни имиджа на Албена, защото ще даде повод за множество негативни публикации най-вече във форумите. Настоятелно молим да предприемете необходимите действия планираната профилактика да бъде отложена извън летния сезон".

Сериозни загуби за хотелиерите

които работят основно с руски туристи, прогнозира изпълнителният директор на "Албена" АД Красимир Станев. Ние работим в посока да компенсираме този пазар и радващото е, че тази година имаме ръст на всички европейски пазари като Германия и Полша, допълни той. Записванията на българи и румънци са на нивото от миналата година. Определено и този сезон ще е труден. Той стартира с 20% спад общо за Албена и смятам, че така ще завърши. Смятам, че през 2016 и 2017 г. ще успеем да възстановим минуса, който имаме от руски туристи, обясни Станев. Той заяви, че през следващите пет години дружеството планира да инвестира в Албена 100-130 млн. лв. за пълното реновиране на пет хотела в курорта, както и да изгради открит басейн с олимпийски размери, нов тенис център, реновиране на боулинг залата и културно-информационния център. "Имаме готови проекти за нов търговски център на мястото на сега съществуващия базар, както и реновиране на двете основни улици и изграждане на топла връзка между хотелите "Добруджа" и "Фламинго Гранд".

Енерго-Про: Няма да дърпаме шалтера

Като електроразпределителна компания "Енерго-Про" има отговорност по поддръжка и рехабилитация на мрежата и осигуряване на безаварийно електрозахранване на своята лицензионна територия, обясниха в отговор от дружеството. Планираната инспекция и профилактика на електроразпределителните съоръжения има за цел да гарантира тяхната устойчива и безаварийна работа по време на туристическия сезон, като при извършване на планираните дейности не е предвидено прекъсване на електрозахранването, заявяват от компанията. И допълват, че не са спирали туристическата фирма да излезе на свободния пазар. Скандалът между двете дружество стана публичен, след като Албена изгради нови 7 трафопоста, с които иска да замени тези, които са собственост на "Енерго-Про".

"Албена" АД ще заведе регресивен иск за последните 5 г. за начисляваната и вземана от "Енерго-Про" такса пренос, която сме плащали, защото мрежата е наша собственост, заяви от своя страна Красимир Станев. "Енерго-Про" ни възпрепятства да излезем на свободния пазар, като иска да стане собственик на нашата електропреносна мрежа, за която имаме нотариални актове. Наред с нея те ще придобият сервитутната зона - около 40 дка от земята в курорта и около него, и ние ще сме принудени да искаме от тях разрешение дори да поставим павилион за вестници, ако е в сервитутната зона, допълни Станев.

45 г. профилактиката е извън сезона

В писмо до ръководството на "Енерго-Про" изпълнителният директор на "Албена" АД Красимир Станев обръща внимание, че за 45 години от съществуването на курорта профилактиката на трафопостовете е правена през периода 1 ноември - 30 април. И никога в летния сезон. Той информира, че спирането на тока ще доведе до плащане на неустойки от Албена на туристите в размер не по-малко от 50 на сто за хотелска и още толкова за ресторантьорска услуга. Той припомня, че компанията е обвързана с множество международни договори и ще бъде уронен авторитетът както на комплекса, така и на България като туристическа дестинация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай