Отлагат Закона за туризма с три месеца

Отлагат Закона за туризма с три месеца | StandartNews.com

Новият проект за промени в Закона за туризма ще бъде отложен поне с три месеца. С толкова ще бъде удължен срокът за общественото му обсъждане. Това обясни министърът на туризма Николина Ангелкова след няколко часа обсъждане на текстовете с представители на местните власти, бизнеса и зелените организации. Да се отложи законът бе и основната препоръка на всички присъстващи като те бяха категорични, че нормативните текстове крият много слабости. Членът, който забранява къмпингуването, в закона и определя глоба от 200 лева за опъването на палатка, е неработещ и ще отпаден, призна самата Ангелкова в началото на срещата. Че целият закон, предложен от Ангелкова и хората й е недобре написан и трябва продължителна работа по него, за да се смени философията му, която е остаряла, подчерта и Любомир Попйорданов от Българската асоциация за алтернативен туризъм. Законът е забранителен и наказателен, а не се стреми да насърчи предприемачеството и да защити природата, обоснова се той.

Собственикът на "Албена" АД Красимир Станев също посъветва министър Ангелкова да отложи закона, за да има възможност да добие преки впечатления от летния сезон и управлението на плажовете. В изказването си Тома Белев направи на пух и прах и чисто юридически предложените промени в закона. Той подчерта, че министерството на туризма се е опитало по непозволен начин да се намеси в работата на други институции и специализирани законови разпоредби като законите за защита на територията, лечебните заведения, виното и разпоредби на МВР. Като ненужен обмен на информация и амбиция за съсредоточаване на власт той посочи и искането в текстовете министърът на туризма да получава годишните отчети на общините, обобщени от областния управител. В убийствения си анализ Белев посочи още десетки пропуски, нередности, опити за централизация и бюрократизъм в закона. Повечето от присъстващите бяха категорични, че предложеното определение на къмпинг в закона не е работещо и води до вписване в националния туристически регистър на вилни селища и къщи за гости като къмпинги.

Присъстващите кметове на черноморски общини и зелени организации се обединиха, че къмпингуването не трябва да се забранява, а да се наложат правила, както и солени глоби за всички, които изхвърлят боклуци и подходящ контрол това да не се случва. Въпреки приказките, че при написване на проекта е взет под внимание чуждият опит, това не е така, категорични бяха зелените. Сегашният проект на закон ни връща десетилетия назад и мултиплицира модела "Балкантурист", вместо да се върви в крак с тенденциите в световния туризъм. Това обясни Орлин Колев от "Да спасим Иракли". Не бива да забравяме, че всички сме в една лодка, посъветва от своя страна Красимир Станев. Катя Момчилова от община Варна предложи да се изработи и въведе единен туристически софтуер, в който да се попълват статистически данни, информация за категоризацията като те отиват директно в националния туристически регистър.

Иво Маринов от името на столична община и НСОРБ заяви, че са подготвили 25 страници предложения за промени на предложените от министерството текстове. Засегнати са темите за категоризация, сертифициране на ТИЦ-овете, както и това КЗП да остане органът, който проверява туристическите обекти като доказал се такъв през годините. Всички предложения на различните организации моля да бъдат предоставени в срок до 10 дни, заяви като обобщение министър Ангелкова. Тя заяви, че те ще бъдат качени в табличен вид на сайта на ведомството. Ще бъдат създадени и работни групи за конкретните текстове, а след тримесечното обсъждане ще бъде направена нова среща за създадените текстове. Законът няма да бъде приет докато не се намери балансирана позиция, обеща тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай