Откриват единствената възстановена римска крепост у нас

Крепостта „Цари мали град" ще бъде открита на 19-ти юли

Откриват единствената възстановена римска крепост у нас | StandartNews.com

Самоков. Единствената възстановена римска крепост „Цари мали град", която се намира на хълма Св. Спас над Белчин край Самоков, ще бъде открита на 19-ти юли. Това съобщи кметът на града Владимир Георгиев пред сп. "Икономика", който оповести резултатите от проверката на държавната приемателна комисия на новия обект.

„Това е единствената римска крепост, възстановена в България. Дължим го на спечеления проект и на подкрепата от фондация „Възраждане на Белчин", допълни градоначалникът.

„Доволен съм от резултатите от проверката на комисията. Присъстваха специалисти от всички инстанции, които трябваше да изразят становището си за работата по възстановяването на крепостта. Специалистите бяха приятно изненадани от видяното и нямаха никакви забележки. След техния протокол ще бъде издаден и акт 16, необходим за откриване на обекта", заяви Георгиев.

Община Самоков спечели проект, благодарение на който възстанови крепостта. До нея ще бъде осигурена възможност на хората в неравностойно положение да достигат до обекта с помощта на релсов лифт. В комплекса ще има екскурзоводи и ще бъде осигурена охрана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай