Областният на Хасково пита Бобева за визите на турския бизнес

Областният на Хасково пита  Бобева за визите на турския бизнес | StandartNews.com

Хасково. Изпълняващият длъжността областен управител на Хасково Кадир Исов ще лобира пред вицето Даниела Бобева в понеделник за облекчаване на визовия режим за турския бизнес.

Той пое ангажимента пред председателите на търговското-промишлените палати на Одрин и Хасково Реджеп Зъпкънкурт и Янчо Янев.

Сериозна пречка турски инвестиции да идват в България е тежката процедура за получаване на визи и краткият срок, за който се издават те, посочи Реджеп Зъпкънкурт. Той даде пример със съседна Гърция, където турските граждани дори можели да ползват Шенгенска виза-еднодневка. Покрай тази възможност всеки уикенд хиляди турски семейства се изнасяли на почивка в Гърция. В радиус от 80 км по това време легловата база в Гърция буквално изнемогва от турски туристи, обясни още бизнесменът. Поради улеснения визов режим само по време на отминалия празник Курбан Байрам пък 25 000 туристи от Турция са посетили гръцкия град Кавала.

Гостите от Одрин бяха категорични, че едно евентуално облекчение ще доведе го сериозен туристически поток и в област Хасково. Голям интерес има и към културните забележителности на българския регион.

"Одрин е вторият по значимост град-музей на открито след Флоренция в Европа, заради това се радва на огромен туристически интерес. В Хасковски регион пък има невероятни културно-исторически ценности, слави се с качественото червено вино, има и възможност за СПА туризъм в района на Минерални бани. Така че двата погранични региона можем да станем съвместна доста любопитна и силна трансгранична дестинация за туристите от цял свят", подчерта Реджеп Зъпкънкурт. Като основна забележка той отправи към хотелиерите у нас занемарения на много места вид на сградите и оборудването в хотелите.

Според него ако проблемът с визовия режим се разреши със сигурност освен скок в икономиката на пограничните градове, може да се очаква ръст на турските инвестиции в България. Само за последната година турски компании са вложили свежи пари в България в размер на 50 млн.лв, подчерта шефът на Одринската палата.

Той обясни, че колегите му в момента основно проявяват инвестиционен интерес към България основно в сферите на хотелиерството, стоманодобивната промишленост, към линиите за производство на алуминй, спомагателната промишленост в автомобилизма, като производство на гуми и авточасти.

"Крайно време е да се реши веднъж за винаги проблема с бизнес визите от Турция защото не можем да си позволим да се отнасяме със сериозните инвеститори като с куфарни търговци", коментира председателят на Хасковската търговско-промишлена палата Янчо Янев. За сравнение той посочи, че в съседна Гърция заверките в задграничните паспорти на турските безнесмени са тригодишни, а у нас те се издават за срок от 3 месеца.

Палатите от двата областни региона покрай турско-българската граница вчера подписаха и споразумение за сътрудничество. Чрез него ще участват в общи проекти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай