Нимфи на кръгъл час в Акве Калиде

Нимфи на кръгъл час в Акве Калиде | StandartNews.com

Уникална 3D прожекция под купола на старинна баня

Разказват историята на комплекса едновременно на няколко езика

За по-малко от година Акве Калиде, най-новият туристически комплекс в Бургас, се е превърнал в любимо място за жителите и гостите на града. За първите три месеца след откриването му на 18 септември 2015 г. 15 000 души са посетили комплекса. От началото на тази година пък броят им вече е надвишил първоначалната статистика. Работи без почивен ден от 8 до 20 ч. Персоналът му се стреми поне веднъж в месеца да организира различни събития за малки и големи. Освен интерактивната музейна експозиция Акве Калиде, което на латински означава горещи води, включва кафене, магазин за сувенири, парково пространство и детска площадка. Пред самия музей има амфитеатър с 200 седящи места, където се организират концерти и различни събития.

Мнозина свързват Акве Калиде /ударението се поставя на последната сричка/ с нашумелия преди време телевизионен сериал "Великолепният век" и Сюлейман Великолепни, но всъщност става дума за светилището на трите нимфи. Легендата разказва, че нимфите били пазителки на целебните минерални извори. Девойките съгрешили, като не опазили чистота им. Разгневили боговете, а те пък ги вкаменили.

"Акцентът при нас е реставрирана сграда на баня от 16 век. В нея ние представяме историята на мястото, което съществува от древността. Тук има

намерен селищен живот отпреди 7000 години

уточни управителят на комплекса Гергана Чакърова. "Като че ли Сюлейман Великолепни леко измести трите покровителки на лечебните минерални извори. Имайте предвид, че първата баня тук е построена от император Траян още през II век след Христа. Била е огромна квадратна постройка с площ от над 5000 кв. метра. На това място всички са използвали топлия минерален извор на античните бани за построяването на останалите - на средновековната и впоследствие на тази. Така че нашата цел е да разкажем историята на това древно място. Разкопките продължават. Археолозите продължават със своите находки, а наскоро откриха останките на стопански сгради", добавя жената.

Не можете да допуснете по какъв оригинален начин можете да научите историята на това място. "Преживей приключението!", пише на входа на комплекса. И всеки, който смята това само за слоган, променя мнението си след самото приключение. Историята разказват трите нимфи в прожекция, която продължава 12 минути. Започва всеки ден в 10 часа и е на всеки кръгъл част. Прожекцията е създадена на принципа на 3D мапинга, който използва различни неплоски повърхности за екран, като в случая става дума за цялото подкуполно пространство на реставрираната минерална баня.

"Често посетителите ме питат къде е екранът. Приканвам ги да седнат в банята, след което сами ще разберат", обяснява Илия Вълев, който е един от служителите. За самото приключение всеки посетител получава индивидуално устройство за слушане. "Това са радиочестотни предаватели, приемащи сигнал, който дигитално се предава към тях с цел точно да се чува звукът от историята. Залата не е озвучена и ехото е по-специфично. Така посетителите не се ангажират да мислят за него.Благодарение на индивидуалните устройства могат многоезични групи да слушат историята едновременно", добавя Илия Вълев. Засега възможност за слушане има на български, английски, немски, руски, чешки и турски.

Влиза се в преддверието на банята. Там се получава устройството за слушане. След това се сяда в помещението, реставрирано в автентичния му вид. Атрактивното осветление угасва и приключението, което е пътуване във времето, започва и приключва неусетно.
"Не е излязъл човек, който да е казал, че не му харесва", признава Илия Вълев. На изхода пък има

експозиция с предмети, открити при археологически разкопки

на мястото. В момента даже гостуват два златни пръстена, открити още през 1910 г. при почистването на стария кладенец.
Акве Калиде се намира между бургаските квартали Ветрен и Банево. За бургазлии то е известно като минералните бани. С автомобил се стига по пътя за Айтос, а иначе спирката на автобус 30 е точно пред комплекса. Различни събития са предвидени още идната седмица. Заедно с бургаския куклен театър комплексът организира работилница за изработване на кукли нимфи. Децата могат да си направят куклите сами, след което да участват с тях в мини театър. Предстои и гостуване на социален център от морския град, който е в основата на рисуване с инвалидни колички. Всеки ще може да седне и да рисува в инвалидна количка, за да може да се постави на мястото на човек с увреждания. А иначе всеки може да си налее минерална вода от извора.

"Мястото си заслужава да се види и да се чуе историята. Бургас винаги е бил смятан за млад град, а всъщност това доказва, че историята му е хилядолетна", казва Гергана Чакърова.

Като дете съм идвал в минералната баня. Да си призная не останах възхитен от идеята тя да се превърне в музей. Дойдох предубеден и без очаквания. Погледнах скептично надписа "Преживей приключението!" В крайна сметка останах очарован и си тръгнах впечатлен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай